Barcelona

Milers d'universitaris es manifesten pel centre de Barcelona contra les retallades i l'augment de taxes

Durant la protesta pel centre de Barcelona, alguns estudiants han provocat aldarulls: han llançat pots de pintura a la Borsa de Barcelona i la delegació de la Comissió Europea i han cremat una bandera europea. També un caixer de Catalunya Caixa.

RedaccióActualitzat
Milers d'estudiants universitaris, 3.500 persones, segons els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pel centre de Barcelona en contra les retallades i sobretot per l'increment de les taxes universitàries en la jornada de vaga convocada per la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), la plataforma que agrupa professors, estudiants i treballadors dels centres.

La marxa ha començat a la plaça Universitat, ha seguit per la Gran Via, ha pujat el passeig de Gràcia i ha girat pel carrer Rosselló fins a arribar a les portes de la seu de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC).

Cremen una bandera europea i un caixer

Durant la protesta alguns estudiants han provocat aldarulls. Alguns manifestants han llançat ous i pintura al seu pas per la Borsa de Barcelona. Posteriorment, han continuat pujant pel passeig de Gràcia i, a l'altura del carrer Provença, han intentat cremar la bandera de la seu de la Unió Europea a Barcelona i han incendiat un caixer automàtic. Més tard, els manifestants han arribat fins a la seu de Convergència, que estava acordonada pels Mossos d'Esquadra. Allà, han cremat un ninot amb la cara del president de la Generalitat i han llançat pintura contra la façana.

Al llarg del matí, alguns piquets s'han concentrat a les portes del rectorat de la UB, la Facultat de Química de la mateixa universitat a l'avinguda Diagonal o al rectorat de la UdG i les seves facultats de Psicologia i Dret, entre d'altres, intentant impedir el pas d'estudiants que volien accedir als centres per anar a classe. En altres facultats, en canvi, l'activitat no s'ha vist alterada. Des d'Universitats i Recerca s'assegura que la incidència de la vaga ha estat mínima a les aules.

Els estudiants tallen la ronda de Dalt i diversos carrers a primera hora

A dos quarts de nou del matí, un grup d'universitaris ha tallat la ronda de Dalt en direcció Llobregat a l'altura de la Vall d'Hebron, on els vehicles han estat desviats al lateral per la Guàrdia Urbana. A els onze del matí, però, Trànsit ha reobert la via, tot i que encara queden retencions.

A més, altres grups d'estudiants han bloquejat els accessos a la Universitat de Barcelona, a la Politècnica i a l'Autònoma. A les vuit, els estudiants ja s'han concentrat davant de l'edifici històric de la Universitat de Barcelona i han tallat els carrers Aribau i Gran Via. A més, han tancat les portes amb cadenes i només s'hi podia entrar per la porta de l'aparcament.

Per contra, una vintena d'agents de la Brigada Mòbil dels Mossos d'Esquadra han format un cordó policial a la Universitat Autònoma que ha impedit a una cinquantena d'estudiants accedir a l'AP-7 per tallar el trànsit per protestar per les retallades. Al peu de la via, els estudiants han exhibit dues pancartes amb els lemes "Universitat clausurada, AP-7 tallada" i "Ens aturem avui per construir el demà".

Al voltant d'un quart de nou del matí, els estudiants s'han retirat a l'interior del campus, tot i que s'ha mantingut el cordó policial, i els cotxes circulen amb normalitat a l'AP-7.

Els motius de la protesta

L'augment de taxes d'aquest curs, que arriba, a Catalunya, fins al 66% per a alguns estudiants, és el principal motiu de la mobilització, però els estudiants també denuncien la pèrdua de qualitat del sistema universitari i la seva privatització. En aquest sentit, la plataforma critica que "l'espectacular" augment de les taxes està suposant "l'exclusió de milers de persones" i l'endeutament de moltes famílies, i afegeix que el sistema de beques de la Generalitat "és insuficient i superficial i és una cortina de fum per amagar les polítiques fiscals erràtiques". A més, afegeix que les polítiques del govern "estan destrossant el present i el futur de les universitats" i lamenta que l'única resposta de l'administració al malestar estudiantil "ha estat la repressió".

Per això, la jornada de vaga també vol servir per criticar altres propostes, com l'externalització del govern universitari, la supressió dels òrgans de govern col·legiat o la presència de capital privat a la universitat. A més, vol reivindicar l'educació en llengua catalana.

Davant d'aquesta situació, la PUDUP exigeix que es retiri l'augment del preu de les matrícules universitàries i demana que es rebaixi per a les famílies que estan vivint situacions econòmiques greus, amb l'objectiu final "d'avançar cap a la gratuïtat total de la universitat pública". També demana iniciar un procés "democràtic i participatiu" de reflexió i anàlisi sobre el futur de la universitat i que es torni a les xifres de personal contractat de principis del curs passat i, per tant, que no hi hagi acomiadaments.

Per la seva banda, el Consell de l'Estudiantat de les Universitats Catalanes ja ha demanat als rectors de les universitats que no es penalitzi els alumnes que secundin la vaga.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut