Síria
Milers de sirians han sortit al carrer per demanar democràcia
Idlib

Milers de sirians surten al carrer per comprovar la sinceritat de l'alto el foc del règim

L'ONU està pendent de Síria, després que milers de manifestants han tornat a desafiar el règim ocupant els carrers d'arreu del país. Fonts de l'oposició al règim d'Al-Assad parlen de cinc persones mortes, després d'un alto el foc que encara és vigent. Durant la nit de divendres, el Consell de Seguretat de l'ONU es prepara per donar llum verda al desplegament d'una missió d'observadors, tal com va demanar el mediador internacional Koffi Annan, tot i que abans caldrà superar l'oposició de Rússia.

Catalunya RàdioActualitzat
Els sirians han volgut mantenir encesa la flama de la "primavera àrab" i s'han tornat a manifestar aquest divendres sota l'eslògan "La revolució per a tots els sirians". Les concentracions més importants s'han fet a Daraa, Hama, Idlib i Damasc, segons l'Observatori Sirià pels Drets Humans. A la frontera amb Turquia, fins i tot hi ha hagut combats entre l'exèrcit sirià i els desertors.

Tot i que el nombre de víctimes evidencia la precarietat de l'alto el foc, també mostra un net trencament amb els últims mesos, en què les morts diàries es comptaven per desenes. Ara, si l'ONU aconsegueix aprovar la resolució que prepara, una desena de membres internacionals hi anirien en una primera fase i, més tard, el gruix s'incrementaria fins als 250 observadors. Aquesta missió haurà de supervisar l'aplicació sobre el terreny del pla de l'emissari internacional, Kofi Annan. El seu portaveu, Ahmad Fawzi, ha fet una crida a favor d'un accés humanitari i ha dit que l'avançada de la missió esta a punt per sortir.

La tensió sobre el terreny és ben viva i és per això que el desplegament haurà de fer-se de pressa si les Nacions Unides aconsegueixen finalment superar l'oposició de Rússia i hi donen llum verda. Serà llavors quan el règim haurà de demostrar que realment vol discutir el seu futur amb l'oposició.


Anar al contingut