Unes tisores gegants a la manifestació a la plaça de Sant Jaume (Foto: EFE)
Unes tisores gegants a la manifestació barcelonina (Foto: EFE)
Barcelona

Milers de persones tornen a sortir al carrer contra la "llei Wert" i les retallades

Entre 5.000 i 20.000 persones, segons les fonts, han recorregut el centre de Barcelona per mostrar el rebuig a la reforma proposada pel ministre d'Educació i contra la tisorada dels governs als pressupostos educatius. Ha estat la segona manifestació aquesta setmana. La protesta s'ha emmarcat en una jornada de mobilització a tot l'Estat, amb manifestacions en unes seixanta ciutats.

RedaccióActualitzat
Nova manifestació de la comunitat educativa en contra de la reforma de José Ignacio Wert. Milers de persones, entre 5.000 i 20.000, segons les fonts, han participat a la marxa de Barcelona, que ha sortit a les sis de la tarda de la plaça Universitat i ha acabat dues hores més tard a la plaça de Sant Jaume. La mobilització, convocada pel Marc Unitari de la Comunitat Educativa, ha tingut rèpliques en una seixantena de ciutats de tot l'Estat i ja estava convocada abans que el Ministeri d'Educació fes públic l'esborrany de la reforma, que deixa el català fora de les assignatures troncals i dóna al govern espanyol el control d'aquestes matèries, entre les quals hi ha Història.

El lema de la manifestació ha estat "Per la cohesió social: ni LOMCE, ni retallades. En defensa de l'educació pública i la llengua catalana". Els convocants de la protesta han destacat que a Catalunya hi ha un "doble motiu" per mobilitzar-se: un "atac sense precedents" al model educatiu català i la immersió lingüística i un "aprofundiment en la privatització de l'ensenyament públic", a més d'una retallada "desmesurada" dels pressupostos d'educació pública.

Els manifestants han cridat consignes contra la privatització de l'educació i han demanat la dimissió del ministre Wert per "menysprear la comunitat educativa" i no haver-hi dialogat per preparar la reforma, en paraules de Roser Font, secretària general de Fete-UGT.

Famílies, sindicats, AMPAs i membres de la Marea Groga a favor de l'educació pública han participat a la convocatòria. La jornada de mobilització del 13-D ha tingut lloc després de les concentracions de Som Escola arreu de Catalunya i el mateix dia que la consellera d'Ensenyament en funcions, Irene Rigau, es reuneix amb el Ministeri d'Educació. La marxa ha estat menys participativa que la de dilluns i no només defensava la immersió, sinó també el model d'escola pública.

Al País Valencià, la manifestació ha dut per lema "Per l'escola pública. Més inversió, més qualitat, més valencià, més dignitat" i ha sortit de la plaça de Sant Agustí, fins arribar a la plaça de la Verge. La Plataforma en Defensa de l'Ensenyament Públic, convocant de la marxa, ha denunciat que la "llei Wert" té una "clara ideologia neoliberal, reaccionària i segregadora" i només està consensuada "d'amagat amb l'Església catòlica".

A Madrid, la manifestació ha sortit de la plaça Neptuno a les 18.30 amb el lema "L'educació no és una despesa, és una inversió. No a les retallades". Els organitzadors han xifrat en 150.000 els assistents a la protesta.

La Plataforma Estatal per a l'Escola Pública ha qualificat de "franquista" i "excloent" la reforma de Wert, perquè vol "expulsar del sistema educatiu els estudiants de les famílies més humils".

Des de la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA) han denunciat que el projecte és "una coça a la Constitució Espanyola" i el sindicat STES ha denunciat que es vol "recentralitzar l'Estat" i això porta associat el risc de conflicte. "Iugoslàvia no queda tan lluny, ha advertit Alberto Carrillo.


Anar al contingut