Manifestació per la república a València.
Hi ha hagut una quarantena de marxes a tot l'estat, com aquesta de València. (Foto: EFE)
Barcelona

Milers de persones surten al carrer arreu de l'estat per reclamar un referèndum sobre la república

Milers de persones surten al carrer arreu de l'estat per reclamar un referèndum sobre la república

RedaccióActualitzat

Clam popular per la república. A Madrid, Barcelona, Pamplona i València, entre moltes altres, milers de persones han sortit al carrer per demanar que els ciutadans puguin votar si volen monarquia o república.

La concentració més multitudinària ha estat a Madrid. No ha igualat la que ja es va fer dilluns, el mateix dia que es va saber l'abdicació del rei, però ha reunit milers de persones. S'han trobat al centre de la ciutat per reclamar un referèndum a favor del dret a decidir el model d'estat. Durant la marxa, s'han pogut sentir crits com "Els borbons, a les eleccions".

Els participants han recorregut els carrers del centre de la ciutat, des de Cibeles a la Puerta del Sol. La convocatòria l'ha fet la Junta Estatal Repúblicana, que aplega agrupacions i formacions polítiques.

Després de la manifestació, els assistents s'han reunit en assemblea multudinària a la Purta del Sol. L'objectiu és concretar la data i els termes en què s'hauria de fer la consulta.

Centenars de persones a Barcelona

A Barcelona, un miler de persones s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, moltes d'elles convocades pel Partit Comunista del Poble Català, per reivindicar una república socialista espanyola. També s'han pogut veure, però, altres col·lectius, com els iaioflautes, que s'han fet ben visites amb armilles reflectants. Els concentrats han cridat contra la monarquia i a favor de la classe treballadora.

A diferència de dilluns, aquest dissabte no s'ha vist cap estelada a la plaça, tot i que en el manifest han defensat el dret d'autodeterminació de Catalunya.

La manifestació ha coincidit amb una diada castellera amb motiu del 45è aniversari de la colla dels Castellers de Barcelona. La colla ha aprofitat per demanar la llibertat d'un dels seus membres, detingut arran del desallotjament de Can Vies.

En total, s'han fet una quarantena de marxes a tot l'estat. A Pamplona, 15.000 persones, segons els organitzadors, i 4.000, segons la Guàrdia Urbana, han omplert els carrers en una marxa en què s'han pogut veure banderes republicanes i ikurriñes i s'han sentit consignes a favor del dret a decidir.

A Bilbao ha reunit milers de persones. A Santander i Santiago de Compostel·la, un miler. També ha estat força nombrosa la concentració de València, on s'ha vist alguna bandera estelada. A Saragossa, els participants a la manifestació han recollit signatures que s'enviaran al govern de Madrid per demanar la celebració d'un referèndum sobre la monarquia o la república.

Aquestes manifestacions contrasten amb la de partidaris de la monarquia d'aquest divendres, que va reunir desenes de persones a Barcelona i Madrid.

Anar al contingut