Madrid

Milers de persones s'han manifestat a Madrid contra "els pressupostos del deute"

L'entitat convocant no ha comunicat la protesta a la delegació del govern i un ampli desplegament policial al centre de Madrid ha vigilat el desenvolupament de la marxa, que ha acabat a escassos metres del Congrés dels Diputats, sense incidents. Han estat milers les persones que han dit "no" als pressupostos per al 2013.

RedaccióActualitzat
La nova marxa de protesta convocada per la Coordinadora del 25S ha acabat sense incidents, tot i que els organitzadors de l'acció "encerclem el Congrés" no havia comunicat la manifestació a la delegació del govern. Un ampli desplegament policial al centre de la capital espanyola ha impedit que milers de persones (3.000 segons la delegació del govern) s'apropessin massa al Congrés dels Diputats. El que sí han pogut fer és mostrar clarament la seva oposició als pressupostos generals de l'Estat per al 2013. A la pancarta de capçalera s'ha pogut llegir "Procés constituent. No als pressupostos del deute".

La marxa ha sortit a les 18.00 hores, des de Plaça d'Espanya amb destinació, un cop més, a la plaça de Cánovas del Castillo, en la qual s'ubica la Font de Neptú, a escassos metres del Congrés dels Diputats.

El mateix dia que desenes de milers de persones, prop 150.000 segons els organitzadors, s'han manifestat a Roma contra el govern del tècnic Mario Monti i la seva política retallades i austeritat, Madrid, entre altres ciutats, ha sortit a la via pública per cridar consignes ja conegudes com: "No ens representen" o "No devem, no paguem" en el que ja és la cinquena protesta convocada per la Coordinadora, des de la que va tenir lloc el 25 de setembre per "envoltar el Congrés" i demanar l'inici d'un procés constituent. Així mateix, es tracta de la segona acció en la mateixa setmana, al voltant de la cambra baixa.

Avui també s'han manifestat centenars de policies

D'altra banda, l'organització Amnistia Internacional ha denunciat que Espanya viola els drets humans durant les intervencions policials per reprimir les manifestacions ciutadanes i ha demanat al ministeri de l'Interior que faci una investigació "exhaustiva" i "independent" sobre l'"abús" dels agents. Segons aquesta organització, l'actual impunitat policial s'agreujarà encara més amb els plans del govern espanyol per prohibir que es gravin imatges de les càrregues policials. Paradoxalment, aquest mateix dissabte, centenars de policies nacionals de tot l'Estat s'han manifestat davant la seu del Ministeri de l'Interior per reclamar millores salarials. En declaracions als mitjans, el president nacional del Sindicat Professional de Policia, José Ángel Fuentes, ha assegurat que el que volen manifestar les tres organitzacions convocants és el "descontentament" amb el govern i el ministeri de l'Interior "pel tractament que estan tenint amb el cos nacional de policia" en un moment que és dur per a tothom i en què els cossos de seguretat de l'Estat també pateix retallades. En aquesta línia, Fuentes ha demanat que s'entengui "la peculiaritat de la funció policial, que es tingui en compte els horaris desestructurats i la funció de risc" d'aquest col·lectiu.

Ampli desplegament policial

La protesta d'aquest dissabte a Madrid ha començat amb un ampli desplegament de les forces de seguretat de l'Estat. Igual que ja va passar amb les convocatòries anteriors, la Coordinadora ha decidit no comunicar la protesta per les vies oficials a la delegació del govern a Madrid perquè entenia que el departament dirigit per Cristina Cifuentes ja tenia coneixement de les accions que es farien per prendre les mesures necessàries per garantir tant el desenvolupament de la marxa com la circulació del trànsit.

Al seu pas per una sucursal de Bankia, alguns manifestants han proferit crits com "usurers", "assassins", "Bankia recorda, tenim un compte" o "Això no és una crisi, és una estafa". En arribar a Neptú, els congregats han protagonitzat una seguda i han guardar un minut de silenci d'esquena al Congrés, contra uns pressupostos que consideren "injustos".

A Barcelona també hi ha hagut una altra manifestació contra les retallades en ensenyament. A més, aquest matí, el col·lectiu de jubilats coneguts com els "iaioflautes", s'han concentrat davant el Palau de la Generalitat, on han demanat ser rebuts per un representant del govern. Hi ha hagut empentes quan el cordó policial els ha impedit l'accés a l'edifici.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut