Madrid

Milers de persones segueixen les concentracions prèvies a la manifestació d'avui del PP pel "cas De Juana"

El PP espera fer una demostració de força avui amb la manifestació convocada a Madrid contra el govern espanyol per la concessió de la presó atenuada a Iñaki de Juana Chaos. Els populars no han escatimat esforços per assegurar-se la jugada: almenys 750 autocars traslladaran els manifestants fins a la Puerta de Alcalá, on començarà la protesta a les 5 de la tarda. El president del partit, Mariano Rajoy, vol assumir el lideratge del que, segons ha pronosticat, serà la "manifestació més important de la democràcia". Per escalfar motors, milers de persones es van concentrar ahir a les principals ciutats de l'Estat amb el mateix lema d'avui: "Espanya per la llibertat. No més cessions a ETA".

Actualitzat

La mobilització de la maquinària del partit és màxima. Un autobús pintat amb el lema de la manifestació i el símbol del llaç blau recorrerà encara aquest matí Madrid per instar a anar la manifestació, a la qual assistiran tots els càrrecs del PP. El partit desplaçarà més de 25.000 persones de tot Espanya a la capital en més de 700 autocars, i fins i tot ha convocat concentracions davant de les ambaixades espanyoles de diverses ciutats europees i americanes. Membres de Nuevas Generaciones s'ocuparan d'organitzar la manifestació i han anunciat que s'encarregaran que no es vegin banderes preconstitucionals durant la protesta.

A la marxa d'avui, que té el suport de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), hi assistiran algunes víctimes emblemàtiques d'ETA, com el funcionari de presons Ortega Lara. En canvi, no hi anirà l'organització catalana de víctimes, que se n'ha desmarcat. Tota la cúpula del Partit Popular s'hi ha implicat, fins i tot l'expresident del govern José María Aznar.

Escalfant motors

Per començar a escalfar l'ambient, aquest divendres hi ha hagut concentracions a 65 ciutats de l'Estat. La primera, a Bilbao. Dirigents del PP de Biscaia han encapçalat la concentració convocada per reclamar que el pres etarra Iñaki de Juana Chaos torni a la presó i denunciar la "cessió inadmissible" de l'Estat davant el seu "xantatge". A la concentració, sota el lema "Espanya per la llibertat. No més cessions a ETA", hi han anat un centenar de persones.

Durant la mobilització, el president del PP a Biscaia ha llegit un manifest que denuncia que la decisió del govern espanyol d'"alliberar" De Juana "és una cessió inadmissible davant el xantatge d'un terrorista" que "humilia" les víctimes, "doblega" l'estat de dret, "danya la dignitat de la democràcia" i "ofèn greument tots els espanyols".

Basagoiti ha exigit al govern que "posi fi a aquesta política de cessions" i li ha reclamat que "torni a la política antiterrorista que, planificada i executada en el si del Pacte Antiterrorista, estava acabant amb el terrorisme etarra".

També a Barcelona

La resta de concentracions, entre les quals les de Catalunya, s'han fet al vespre. La de la plaça de Sant Jaume de Barcelona ha aplegat 2.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, 4.000 segons l'organització. Hi ha anat la plana major del Partit Popular de Catalunya i s'hi han vist senyeres, banderes espanyoles i del Partit Popular.

Hi ha hagut protestes similars a Tarragona, Lleida i Girona. En aquesta última ciutat, els manifestants s'han enfrontat amb un grup d'independentistes que duien una pancarta amb la frase "L'espanyolisme és feixisme". A Lleida, la intervenció dels Mossos d'Esquadra ha evitat aldarulls.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut