Imatge de la manifestació de Bilbao per Sortu (Foto: EFE)
Milers de persones han omplert el centre de Bilbao per demanar la legalització de Sortu. (Foto: EFE)
Bilbao

Milers de persones reclamen maduresa a l'Estat per legalitzar Sortu en una marxa a Bilbao

Els carrers de Bilbao s'han convertit una vegada més en un formiguer a favor de la normalització política al País Basc. Milers de persones s'han manifestat convocades pels firmants de l'Acord de Gernika per exigir la legalització de Sortu. Han reclamat "maduresa" a l'estat espanyol per avançar en aquest sentit i que deixi d'estendre la "desesperança" en el procés de normalització. Demanen un canvi de les polítiques encaminat a solucionar el conflicte basc i recalquen que la societat basca és el "motor i únic protagonista" d'aquest procés.

Actualitzat
La protesta, la segona a Bilbao des de primers d'any a favor de la legalització de Sortu, ha transcorregut sense incidents i no s'ha sentit cap altre eslògan que el de "Legalització, ara''. A la plaça de l'ajuntament s'ha llegit un manifest en euskera i espanyol per la normalització i la legalització dels partits. La marxa va ser convocada just després que el Tribunal Suprem impedís la legalització de Sortu en considerar que la seva creació formava part d'una estratègia d'ETA.

Els promotors del nou partit s'han quedat en segon terme mentre els assistents han defensat la legalització com l'únic camí cap la normalització.

Per la proximitat del període electoral, el PNB no ha participat en la manifestació, aclarint que sí que vol la legalització, però que no està disposat a fer campanya a favor de Sortu.

El coordinador d'Aralar, Patxi Zabaleta, ha declarat que no hi ha cap més sortida que la legalització de tots els partits i ha defensat els principis de l'acord de Gernika, dient que no és "un acord preelectoral, sinó de drets humans".

L'acord de Gernika va ser signat al setembre passat per, entre altres partits i col·lectius, Eusko Alkartasuna, l'esquerra abertzale, Aralar, Alternatiba i la formació francesa AB, i busca un "escenari de pau i solucions democràtiques" per al País Basc.
Anar al contingut