Barcelona

Milers de persones protesten a 57 ciutats contra els pressupostos i anticipen una vaga general

Milers de persones, d'una seixantena de ciutats, entre les quals hi ha Barcelona i Girona, han sortit al carrer per protestar contra les retallades del govern espanyol i els pressupostos per al 2013, presentats recentment. Han estat convocatòries liderades pels sindicats i un centenar d'organitzacions que han insistit a demanar un referèndum perquè els ciutadans hi diguin la seva sobre la gestió de la crisi.

RedaccióActualitzat
Els carrers de 57 ciutats de tot l'Estat han tornat a ser l'escenari de protestes contra les retallades. Aquest cop, el denominador comú han estat els  Pressupostos Generals de l'Estat per al 2013. Milers de persones han sortit al carrer convocats per la Cimera Social, formada per prop 150 sindicats i organitzacions socials.

Sota el lema "Volen arruïnar el país. Cal impedir-ho", les manifestacions han recorregut els carrers de diverses ciutats des del migdia. Segons els organitzadors, amb l'objectiu d'aconseguir aixecar un clam contra els últims ajustos del govern espanyol, que, asseguren, "enfonsaran encara més en la pobresa" la població. Els manifestants també han exigit una sortida de la crisi que garanteixi la reactivació econòmica, la generació d'ocupació i la recuperació de la protecció social i de l'estat del benestar.

Per la Cimera Social, els pressupostos només plantegen "retallades a la inversió, sacrifiquen els estímuls a l'activitat econòmica i a la creació d'ocupació i renuncien a una política fiscal que, començant per perseguir decididament el frau, permeti incrementar els ingressos de l'Estat i evitar una nova reducció de les despeses socials".

L'acte central de la protesta ha estat a Madrid. Alguns partits polítics, com el PSOE i Esquerra Unida, s'han unit a la convocatòria i també han recorregut els carrers de mig centenar de ciutats.

Cap a una vaga general

A Catalunya s'han fet protestes a ciutats com Girona i Barcelona. A la capital catalana, uns quants milers de persones han marxat, des de la plaça Urquinaona, convocades pels sindicats CCOO, UGT i USOC en contra de les retallades, i per mostrar el rebuig a la precarització de les condicions de treball coincidint amb la Jornada Mundial pel Treball Digne.

A la capçalera, darrere una pancarta que reclamava lluitar pels drets socials i laborals, els líders dels sindicats majoritaris a Catalunya, Joan Carles Gallego de CCOO i Josep María Álvarez de la UGT, han apostat per una vaga general en les pròximes setmanes, consensuada amb els països del sud d'Europa. La data encara està per decidir, però podria ser al novembre.

A Madrid, els representants d'aquests sindicats, Ignacio Fernández Toxo y Cándido Méndez, ja han avisat que la convocatòria de la vaga depèn, ara mateix, del govern espanyol. Els líders de les dues organitzacions han demanat a Mariano Rajoy que convoqui un referèndum sobre les retallades.

La Cimera Social, que inclou els sindicats, també ha admès obertament que no descarta anar a una vaga general per protestar contra les polítiques del govern de Mariano Rajoy. De moment, s'ha obert un termini perquè cada organització reflexioni sobre aquesta possibilitat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut