Ciutat de Mèxic

Milers de persones acomiaden García Márquez en un homenatge a Mèxic

Els presidents de Mèxic i de Colòmbia encapçalen la cerimònia al Palau de Belles Arts de Ciutat de Mèxic

RedaccióActualitzat

Homenatge pòstum a Gabriel García Márquez, aquesta matinada al Palau de les Belles Arts de Ciutat de Mèxic. Milers de persones han acomiadat l'escriptor colombià en un acte que ha estat presidit per les seves cendres, envoltades de roses grogues, les preferides del premi Nobel.

L'acte institucional ha estat encapçalat pels presidents de Colòmbia, on va néixer, i Mèxic, on va passar la meitat de la seva vida. García Màrquez va morir als 87 anys dijous passat. La família va decidir no fer capella ardent i, per tant, aquest acte ha estat el primer en què els seus admiradors han pogut retre-li el darrer homenatge.

El president colombià, Juan Manuel Santos, ha afirmat que participa a l'homenatge "amb el cor adolorit i l'ànima agraïda". Ha recordat Gabo com "el personatge més important de la història de Colòmbia". "Mèxic i Colòmbia, agermanades per tants motius, s'uneixen una altra vegada en aquesta cerimònia d'afectes", hi ha afegit Santos, que ha destacat que "García Márquez continuarà viu en el seus llibres i en els seus textos, però sobretot viurà per sempre en les esperances de la humanitat".

Al seu discurs, el president mexicà, Enrique Peña Nieto, ha dit que, "per a orgull de Mèxic, aquest país va ser la segona casa de l'escriptor colombià", on "va trobar espai i oportunitat per continuar la seva vocació". "Els mexicans el vam voler i el voldrem sempre", ha assenyalat Peña. El mandatari mexicà ha indicat que "la mort de Gabo és una gran pèrdua per a tota la humanitat" i ha subratllat que amb la seva obra "va col·locar la literatura llatinoamericana a l'avantguarda de la literatura mundial".

A Colòmbia, el principal acte d'homenatge es farà aquest dimarts a la catedral de Bogotà. S'ha apuntat la possibilitat que les cendres de l'escriptor es reparteixin entre Mèxic i Colòmbia. Es preveu que dimecres, Sant Jordi i Dia del Llibre, les biblioteques públiques de Colòmbia facin una lectura conjunta del llibre "El coronel no tiene quien le escriba".

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut