Bilbao

Milers de persones a Bilbao exigeixen el final de la dispersió de presos d'ETA

65.000 persones, segons la Policia Local, reclamen a Bilbao el trasllat dels presos d'ETA a presons basques

RedaccióActualitzat

Manifestació a Bilbao per exigir el final de la política de dispersió dels presos d'ETA. La convoca cada any la plataforma ciutadana Sare i hi participen milers de persones.

65.000 persones, segons la Policia Local, han participat a la marxa. 

A la pancarta que encapçala la protesta, s'hi pot llegir "Els presos bascos a casa, drets humans, resolució i pau", escrit en euskera. Molts dels manifestants portaven un cartell en forma de dit acusador amb el lema "Jo denuncio". Durant el recorregut s'han pogut sentir els càntics com "Presos al carrer", "Amnistia total".

La situació dels presos: Paral·lisi política

El manifest de la marxa reclama a l'Estat que acabi amb la política d'allunyament dels presos d'ETA, que deixi sortir de la presó els més malalts i que acabi el que anomenen "excepcionalitat" de les lleis penitenciàries aplicades als presos etarres.

Ara hi ha gairebé 350 presos que havien estat vinculats a ETA i 267 es troben en presons espanyoles.

Encapçalant la manifestació, s'han pogut veure ex-presos de la banda terrorista, com Juan María Olano o Mertxe Galdos, a més de dirigents dels partits que integren Bildu, o la secretària general de Podem a Euskadi, Nagua Alba, que hi ha anat a títol individual.

També hi han anat dirigents d'Esquerra Republicana i la CUP.

Otegi, a Berlín

El dirigent independentista basc Arnaldo Otegi era a Berlín. Des de la Conferència Internacional Rosa Luxemburg, Otegi ha defensat un independentisme d'esquerres i no excloent.

El líder de l'esquerra aberzale ha marcat diferències entre nacionalistes i independentistes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut