El Prat de Llobregat / Londres

Milers de passatgers temen passar el Nadal fora de casa pel temporal al nord d'Europa

El retorn a casa per Nadal perilla per a les milers de persones atrapades pel temporal de neu i fred, que els impedeix volar des de o cap al nord d'Europa. Milers de passatgers continuen sense poder volar al Regne Unit, Alemanya i França, tot i que en aquest últim país confien poder recuperar una certa normalitat aquest dimarts. Al Prat s'han suspès prop d'una trentena d'enllaços amb Heathrow, Frankfurt i París. El govern britànic ha permès vols nocturns a Heathrow per descongestionar les terminals, però fins dimecres hi haurà "cancel·lacions significatives". A França es va normalitzant la circulació aèria, tot i que encara hi ha retards. A Frankfurt s'han suspès 400 vols i s'acumulen els retards, com a Brussel·les i a Irlanda. La Comissió Europea considera "inacceptable" el caos aeri.

Actualitzat
La imatge de milers de persones passant nits als aeroports amb l'esperança de poder agafar un vol, tard o d'hora, ha fet reaccionar la Comissió Europea. El comissari de Transports, Siim Kallas, ha qualificat d'"inacceptable" el caos i ha advertit que una situació com aquesta "no s'hauria de produir". Kallas s'ha declarat "extremament preocupat pel grau de problemes que la neu ha causat per viatjar per Europa" i ha avançat que els pròxims dies cridarà els responsables dels aeroports perquè n'hi donin explicacions.

Segons l'Eurocontrol, aquest dimarts s'han cancel·lat a Europa un miler de vols, la majoria als aeroports de Frankfurt i Londres. La xifra és bastant més baixa que la d'aquest dilluns, quan els vols suspesos van vorejar els 3.000. Tot i això, els problemes continuen sent importants en uns dies com aquests, en què les vacances de Nadal són a tocar i els viatges es multipliquen. A més, les previsions meteorològiques auguren complicacions encara importants pels pròxims dies.

A l'aeroport del Prat s'han cancel·lat vint-i-vuit trajectes pel temporal de neu i fred, catorze per sentit i la majoria amb origen o destinació a França, el Regne Unit o Alemanya. A més, a Girona s'han suspès dos vols, un amb origen i l'altre amb destinació a Dublín, mentre que a l'aeroport de Reus no hi ha cap afectació.

Als principals aeroports britànics només operaran un terç dels vols programats fins dimecres, com a molt aviat, i aquest dimarts els retards podien arribar a les sis hores. Les terminals 1 i 3 de Heathrow estan saturades de viatgers que esperen poder volar, en alguns casos des de diumenge, quan la instal·lació va tancar per la presència de neu i gel a les pistes. El govern britànic ha ofert a la BAA, la gestora de l'aeroport, l'ajuda de l'exèrcit per poder netejar les pistes, dues de les quals s'han pogut posar en funcionament.

L'aeroport de Gatwick ha reobert aquest dimarts a primera hora i els responsables del centre han explicat que confien operar "la majoria de vols", tot i que amb retards. Al Regne Unit és on les previsions meteorològiques són més desfavorables, perquè es preveu més neu i fred pels dies previs a Nadal.

A França, el Ministeri de l'Interior ha enviat 300 matalassos i 2.500 mantes al Charles de Gaulle per acomodar els 3.000 passatgers que hi han passat la nit. A Orly s'han permès vols nocturns per reduir el nombre de gent afectada pels retards i les cancel·lacions. Part dels retards són en cadena a causa dels existents a altres aeroports del continent. Els serveis meteorològics francesos preveuen el pas d'un nou front per França. Es tem que dijous es repeteixi un nou episodi de nevades, en especial al nord-oest del país.

Pel que fa als trens, encara hi ha retards als TGVs, que poden circular com a molt a 220 per hora, en comptes dels 300 habituals. Els que han optat pel tren es troben que l'Eurostar funciona amb restriccions per culpa del mal temps i que s'han repetit les cues a les estacions per poder viatjar amb aquest transport alternatiu. Les taquilles per als trens amb destinació a Londres i Bèlgica fins al 24 de desembre, aquest inclòs. 

L'Eurocontrol també ha informat que es mantenen els retards importants, de fins a set hores, a l'aeroport de Frankfurt, que ha reobert aquest dimarts després de tres hores i mitja de tancament per la nevada de la nit de dimarts, cosa que ha obligat a suspendre 400 vols. Milers de viatgers esperen poder volar mentre la gestora de l'aeroport recomana als passatgers de vols domèstics que agafin el tren, una recomanació que sorprèn a molts, ja que la companyia de ferrocarrils aconsella no agafar el tren pels retards acumulats. També hi ha problemes a les carreteres i s'espera que continuï nevant, tot i que menor intensitat, al centre i meitat nord del país.

A Brussel·les, l'aeroport està operatiu després que ha pogut aconseguir reserves suficients de líquid anticongelant, que van obligar a cancel·lar tots els vols dilluns. Els responsables de la instal·lació han indicat que cada companyia ha de decidir, sota la seva responsabilitat, si volar o no. A la pràctica, la meitat de vols aquest dimarts s'havien cancel·lat o tenien retards importants.

Un altre aeroport on el mal temps provoca retards és el d'Amsterdam, també segons l'Eurocontrol.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut