Beirut

Milers de libanesos commemoren el segon aniversari de la mort del primer ministre Rafiq Hariri en un atemptat

Uns 300.000 libanesos s'han manifestat al matí pels carrers de la capital, Beirut, per recordar l'exprimer ministre Rafiq Hariri, assassinat ara fa 2 anys. És també un suport explícit a l'actual cap de govern, Fuad Siniora, que encapçala el sector antisirià, davant dels qui pensen que Damasc ha de tornar a tutelar el país, entre ells el mateix president del Líban. Les autoritats libaneses han desplegat un fort dispositiu militar amb motiu de la commemoració del segon aniversari de l'assassinat del primer ministre Rafiq Hariri, especialment després del doble atemptat d'aquest dimarts a la capital, que va causar tres morts.

Actualitzat

Els fidels del difunt Rafiq Hariri han ocupat fins a l'últim racó, fins a l'últim pam, de la plaça dels Màrtirs. Més d'un quart de milió de persones s'han aplegat al centre de Beirut per homenatjar l'excap de govern assassinat fa dos anys i per recordar que els promotors del crim encara no han estat detinguts. Profusió de símbols i, entre tots ells, eslògans contra l'antic ocupant sirià, a qui assenyalen com a culpable de la mort.

Banderes nacionals, retrats immensos i globus de color blau, el símbol de l'actual majoria parlamentària antisiriana. El govern necessitava una demostració de força popular com aquesta; especialment aquest home, el primer ministre Fuad Siniora, que l'oposició reclama que dimiteixi. De fet, per arribar a la tomba de Hariri, Siniora i els seus partidaris han hagut de passar al costat de la concentració permanent que mantenen els partidaris del president de la República, el prosirià Emile Lahud, per demanar la convocatòria d'eleccions. El desplegament policial ha impedit enfrontaments.

La mort de Hariri va acabar precipitant la fi de gairebé trenta anys d'ocupació militar siriana. Però la seva marxa ha tornat a posar al descobert la bretxa que divideix la societat libanesa en tots els sentits, amb un primer ministre que demana la dimissió del president, i amb un president que demana la dimissió del primer ministre.

La manifestació pel segon aniversari de l'assassinat de Hariri s'ha produït 24 hores després del doble atemptat que dimarts va matar tres persones. La Plataforma pel 14 de març, base del govern majoritari i del Parlament antisirians, n'acusa l'oposició prosiriana. Així doncs, l'acte d'aquest dimecres també s'ha vist com un pols de força comparable amb les manifestacions massives convocades contra l'actual executiu per l'oposició que lidera Hezbollah.

En qualsevol cas, el primer ministre libanès, Fuad Siniora, ha instat els libanesos a mantenir la unitat per complir les aspiracions del seu predecessor. La també mà dreta de Rafiq Hariri ha dit, a més, que el govern no permetrà que el Líban esdevingui "escena de conflictes". En aquest sentit, ha dit: "El nostre eslògan és el diàleg i la voluntat de viure junts."

Hariri va morir juntament amb 22 persones més en un atemptat amb cotxe bomba el 14 de febrer del 2005. L'atemptat es va atribuir als sectors prosirians, però el govern de Damasc ho ha negat sempre.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut