Desplaçats a Mossul (Reuters)
Desplaçats a Mossul (Reuters)
Mossul

Milers de desplaçats a l'Iraq i Síria en els combats contra Estat Islàmic

RedaccióActualitzat

L'Organització Internacional per les Migracions eleva fins a més de 220.000 el nombre de civils que han fugit de Mossul, al nord-est iraquià, des de l'inici de l'ofensiva de l'exercit, l'octubre passat, contra els jihadistes.

Els militars, amb el suport de kurds i nord-americans, han anunciat aquest diumenge que estan a punt d'entrar a la zona on hi ha els principals edificis oficials, al centre.

El nombre de desplaçats ha crescut ràpidament en els últims dies per la intensificació dels combats a l'oest de Mossul, on resisteixen els jihadistes. 

Les agències humanitàries es mostren amoïnades perque els camps d'acollida estan al límit de la saturació i alerten del deteriorament de la situació humanitària. El nombre de desplaçats que arriben als camps no para de créixer. 

Els combats són ferotges per la resistència numantina dels jihadistes i la reconeguda imprecisió de l'exèrcit iraquià. Aquest cap de setmana, l'ONU i la Creu Roja han denunciat que s'estan utilitzant armes químiques en els enfrontaments

 

També milers de desplaçats a Síria

Al nord de Síria la situació no és millor. L'OCHA, l'Oficina de Coordinació d'Afers Humanitaris de l'ONU parla d'uns 66.000 civils desplaçats pels combats contra Estat Islàmic. 

En resposta als atacs de què són objecte, els jihadistes han comès dos atemptats suïcides a la província d'Alep que han acabat amb la vida de 15 persones. 

Els fronts oberts son diversos perquè la guerra implica multitud d'actors nacionals i estrangers.

Un dels darrers s'ha situat a l'antiga ciutat de Palmira, on l'exèrcit sirià amb suport rus, ha tornat a expulsar als jihadistes que s'hi havien fet forts per segon cop. Els experts han constatat danys greus fruit de l'ocupació de les ruïnes pels insurrectes.   

Anar al contingut