Pingüins d'Adèlia a l'Antàrtida oriental (Reuters)
Pingüins d'Adèlia a l'Antàrtida oriental (Reuters)

Milers de cries de pingüí d'Adèlia moren de fam a l'Antàrtida

RedaccióActualitzat

Milers de cries de pingüí d'Adèlia han mort de fam i fred a l'Antàrtida oriental.

Ho han descobert investigadors francesos del Centre Nacional de Recerca Científica (CNRS) que estudien una colònia de 18.000 parelles de pingüins d'Adèlia, a l'illa Petrel, des del 2010.

Després de l'última temporada de reproducció, només hi han trobat dos pollets vius. Escampats al llarg de l'illa, milers de pollets morts i ous.

Els científics expliquen la tragèdia pels nivells inusuals de banquisa, una capa de gel flotant que es forma als oceans polars. Habitualment, la banquisa antàrtica desapareix al desembre i es torna a formar a l'hivern austral. Aquesta gran extensió de gel va obligar els pingüins adults a anar a buscar el menjar per a les cries -krill, un petit crustaci- 100 quilòmetres més lluny. Els pollets, sols i amb un plomatge encara poc impermeable, no van poder aguantar la persistència de la pluja.

Segons Yan Ropert-Coudert, investigador a l'estació Dumont de Urville, prop de la colònia, la regió pateix les conseqüències dels canvis ambientals provocats per la ruptura de la glacera Mertz el 2010, que va alterar la configuració del mar davant de la colònia. Ropert-Coudert tem que això serà cada vegada més freqüent.

Per tot això, l'investigador demana que es creï una àrea marina protegida. No solucionaria els canvis, però ajudaria a pal·liar impactes que es preveuen en el futur, com la pesca o el turisme.

La setmana que ve, 24 països i la Unió Europea es reuniran a la Comissió per a la Conservació dels Recursos Vius Marins de l'Antàrtida (CCAMLR) a Hobart, a Tasmània, per debatre sobre la creació de més àrees marines protegides.

 

Anar al contingut