Els canvis de seu fiscal es noten en àmbits com l'energia, l'aigua o el sector financer
Els canvis de seu fiscal es noten en àmbits com l'energia, l'aigua o el sector financer

Mil empreses han canviat la seu fiscal des de l'1 d'octubre

Cau la recaptació de l'IVA declarat des de Catalunya, però segons l'Agència Tributària això no afecta el finançament autonòmic

Actualitzat

L'Agència Tributària (AEAT) calcula que gairebé 1.000 de les empreses catalanes que han canviat de seu social després del referèndum de l'1 d'octubre també han traslladat la seu fiscal. Això vol dir que han fet una declaració explícita amb aquest canvi. Serien prop de mil de les 2.471 societats que, fins avui, han registrat el canvi de seu social, segons recull el col·legi de registradors.

Segons l'AEAT, s'ha detectat una caiguda del pes de l'IVA que es declara des de Catalunya, per l'efecte canvi de seu. De manera que, normalment, supera el 22% de tot l'IVA declarat a l'estat, ara és del 19,6%. L'IVA és un dels impostos que forma part de la cistella tributària que serveix per finançar la Generalitat. Però, segons l'AEAT, aquesta pèrdua de pes no afecta de manera directa el finançament autonòmic. La part de l'IVA recaptat que correspon a Catalunya es calcula en funció del consum real aquí, i no pas del domicili fiscal de l'empresa que ho factura. L'AEAT aclareix que les dades anunciades avui no impliquen que hagi caigut la facturació o les vendes d'aquestes empreses; només que, a partir d'ara, la seva comunicació sobre l'IVA es fa des d'un altre punt de l'estat, com ara Madrid o València.

Per sectors, l'Agència Tributària diu que es nota en àmbits com l'energia o l'aigua, o bé el sector financer. Entre les principals companyies que han canviat de seu n'hi ha de l'òrbita de la Caixa com ara Abertis, Caixabank, Agbar o bé Gas Natural, a més, per exemple, d'entitats com el Banc Sabadell.

ARXIVAT A:
Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut