Manresa

Mig miler de miners d'Iberpotash es manifesten a Manresa contra l'ERO temporal

Uns cinc-cents treballadors d'Iberpotash, a Súria i Sallent, s'han manifestat per Manresa per protestar contra l'expedient de regulació d'ocupació presentat per l'empresa. La marxa dels miners -que s'ha acabat al Consell Comarcal del Bages- ha causat alguns problemes de trànsit a la carretera C-55. L'empresa vol que hi hagi una aturada de sis mesos, durant l'any que ve, en la producció de potassa, per reduir així la que hi ha emmagatzemada. Iberpotash proposa que, durant aquest mig any, el 95% dels 900 treballadors cobrin l'atur i una compensació de 200 euros. Els sindicats es queixen de l'actitud poc negociadora per part de l'empresa, que, segons ells, acabarà l'any amb beneficis.

Actualitzat
La manifestació de protesta ha coincidit amb la vaga de 24 hores que han secundat els miners de Súria i Sallent-Balsareny. Segons els sindicats, el seguiment de la vaga ha estat del 100% al centre de Sallent i del 95% a Súria.

Per anar a la manifestació, els miners han fet una marxa lenta amb els seus vehicles des de Súria i Sallent cap a Manresa, cosa que ha provocat grans retencions de vehicles a les carreteres C-55 i a la C-16. Un cop han arribat a la capital del Bages, els treballadors de les mines han començat una manifestació que ha recorregut durant una hora i mitja la distància existent entre la plaça Prat de la Riba i la seu del Consell Comarcal del Bages.

La manifestació dels miners ha transcorregut sense incidents, però amb molt de soroll: pirotècnia, música a tot volum amb cançons com "Soy minero", i constants consignes reivindicatives han servit per demostrar que els miners estan absolutament en contra d'aquest ERO.

Dilluns que ve acaba el termini per trobar una alternativa a l'ERO temporal d'Iberpotash, que el 2010 deixarà sense feina durant sis mesos la pràctica totalitat de la plantilla i, de moment, no hi ha propostes ni acord amb els representants dels treballadors.

Els manifestants s'han reunit amb el president del Consell Comarcal del Bages, Josep Candáliga; i els alcaldes de Súria, Antoni Julián, i de Sallent, Jordi Moltó, que s'han compromès a sol·licitar de manera immediata reunions amb l'empresa minera i amb la consellera de Treball, Mar Serna. A la sortida de la reunió, els presidents dels comitès d'empresa de Sallent i Súria, Luis Lupón i Francesc Hernàndez, respectivament, han ratificat la col·laboració de l'ens comarcal i dels alcaldes dels dos municipis.

Aquesta tarda, els miners tornen a dificultar la circulació als eixos del Llobregat i del Cardener en tornar amb els cotxes als centres productius amb una altra marxa lenta, coincidint amb l'inici de l'"operació sortida" del cap de setmana. Per diumenge que ve tenen previst boicotejar la sortida de la Santa Bàrbara Race, que se celebra a Súria, organitzada per l'empresa Iberpotash i l'Ajuntament de Súria.

Anar al contingut