Jocs Olímpics

Michael Phelps vol aconseguir vuit ors a Pequín i batre el rècord de Mark Spitz

Gran part de l'atenció dels Jocs de Pequín se centrarà en un nedador: Michael Phelps, l'home que aspira a 8 medalles d'or (una altra vegada el 8) i que podria batre, doncs, les 7 aconseguides per Mark Spitz a Munic 72. El nord-americà avisa, però, que la gesta serà complicada perquè una lesió al canell li ha impedit entrenar-se com havia previst. També seran els Jocs del bàsquet, amb la nova versió del "Dream Team" nord-americà encapçalat per Kobe Bryant i un equip, l'Espanya de Pau Gasol, que vol fer-li ombra. I en tenis, es podria tenir lloc l'enèsima final entre els dos millors jugadors del món: Roger Federer i Rafa Nadal.

Actualitzat

Les previsions asseguren que la Xina encapçalarà el medaller per davant dels Estats Units. L'atleta Liu Xiang, or a Atenes 2004, és la principal figura dels amfitrions. De la resta, cal apuntar els noms de la russa Yelena Isinbayeva, que aspira a batre el rècord mundial de salt de perxa a l'aire lliure per 14a vegada; la gimnasta nord-americana Nastia Liukin, guanyadora de dos ors i dues plates als Mundials de Melbourne; l'etíop Kenenisa Bekele, actual dominador dels 5.000 i 10.000 metres; i, per descomptat, el duel que mantindran Usain Bolt, Tyson Gay i Asafa Powell als 100 metres llisos, la prova reina dels Jocs.

Massiva presència catalana

La delegació espanyola afronta els Jocs de Pequín amb la intenció de superar la xifra de 20 medalles i, si és possible, les 22 que es van aconseguir a Barcelona 92. Semblen segurs els metalls del bàsquet masculí, Rafa Nadal, el piragüista David Cal, els atletes Paquillo Fernández i Marta Domínguez i el triatleta Javier Gómez Noya. També hi contribuirà la presència catalana (massiva, amb 83 esportistes, el 30% de l'equip estatal) amb noms propis com Gemma Mengual, Joan Llaneras, Mireia Belmonte, Erika Villaécija, Josep Antoni Hermida, Gervasi Deferr, Beatriz Ferrer-Salat, mitja selecció de bàsquet i els equips d'hoquei herba masculí i femení.

Tot a punt, doncs, per donar el tret de sortida a una cita olímpica que haurà de lidiar amb la polèmica per la violació dels drets humans a la Xina, encapçalada per la repressió sobre el Tibet, i amb el dopatge. En aquest sentit, el president del COI, Jacques Rogge, ha desitjat que el número de positius sigui inferior al d'Atenes (26) per demostrar que els controls funcionen i creen un efecte dissuasiu entre els possibles infractors.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut