Treballadors i extreballadors de Le Porc Gourmet denunciant les pràctiques de l'empresa, l'1 de març del 2018 (ACN)
Treballadors i extreballadors de Le Porc Gourmet denunciant les pràctiques de l'empresa, l'1 de març del 2018 (ACN)
Santa Eugènia de Berga

Metges d'Osona denuncien les condicions laborals dels treballadors de Le Porc Gourmet

Segons la denúncia, pateixen moltes tendinitis i talls que no es poden curar bé degut al ritme de treball exigit per l'empresa

RedaccióActualitzat

"La primera vegada que vaig veure una tendinitis en un treballador de les càrnies hauria jurat que es tractava d'una fractura. La tumefacció, la deformitat i el dolor eren tals, que no em podia creure que només es tractés de patologia de parts toves."

Amb aquesta contundència s'expressa un metge d'Osona, i no és només el seu parer: tots els metges de l'Àrea Bàsica de Salut, ABS, de Santa Eugènia de Berga, hi estan d'acord.

 

Per això han denunciat, amb una concentració de protesta i amb una carta que han fet pública, les males condicions laborals dels treballadors de l'empresa càrnica Le Porc Gourmet, amb seu a Santa Eugènia.

Antoni Nieto, metge del consultori de Taradell, qualifica la situació d'explosiva:

"És una consulta de supervivència, no és una consulta d'arreglar el problema d'arrel, aquí la cosa és 'arregla'm això d'avui'. Amb prou feines saben castellà, i tots et diuen: 'Si no trabajo, no como'."

"La coincidència d'aquestes patologies laborals amb la situació socioeconòmica realment és un còctel explosiu de mala salut."

Nieto i la resta de metges i infermeres d'aquesta ABS expliquen que atenen sobretot tendinitis, ferides i talls. Segons Montserrat Molas, infermera també al consultori de Taradell, no els deixen anar-hi en hores de feina:

"Solen venir fora d'horari, o sigui que triguen unes hores a venir després de fer-se les ferides. Per tant, tota la infecció que poden agafar durant l'horari laboral hi és."

Notícia relacionada - agost 2016: la UGT alerta que els treballadors de les 'falses cooperatives' càrnies treballen un 23% més i cobren un 34% menys

 

Segons Anna Ribas, directora de l'ABS, els treballadors estan molt pressionats perquè els problemes de salut no afectin les jornades laborals:

"Ens diuen: 'Punxa'm alguna cosa, fes-me un tractament fort, perquè jo demà haig de tornar a treballar'."

"També fallen molt els controls amb els fills per venir a pediatria, perquè no tenen hores per poder venir al metge."

Els treballadors denuncien que no es compleix la nova llei de cooperatives aprovada fa un any i que ells, de fet, continuen treballant com a falsos cooperativistes. TV3 ha pogut parlar amb alguns treballadors i extreballadors acomiadats de Le Porc Gourmet. Volen denunciar els fets, però, tenen por de donar la cara:

"Talls, punxades, malalties... cal aguantar perquè quan estàs de baixa cobres pitjor que mai."

"Tinc tendinitis a la mà, i l'encarregat m'ha dit: 'Agafa les teves coses i ves a casa, que aquí no et vull". Quan demano que vull anar al lavabo, perquè tinc la regla, no em deixa anar al lavabo per canviar-me."

 

Segons Montse Castanyé, de la plataforma Càrnies en Lluita, la pressió sindical i ciutadana dels últims mesos no ha fet canviar l'actitud de l'empresa:

"Estem pendents de l'informe de l'inspector de treball, però està tot igual, amb amenaces i coaccions."

Le Porc Gourmet va acomiadar una trentena de treballadors fa unes setmanes, i s'havien denunciat ja males condicions laborals i de salubritat. A tot plegat ara s'hi suma el brot de tuberculosi detectat en treballadors de la càrnia i que està motivant controls de Salut per evitar contagis.

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
Anar al contingut