Barcelona

Metges de Catalunya demana la intervenció dels grups parlamentaris en el conflicte de la sanitat

La segona jornada de la vaga de metges ha tingut un seguiment del 84% dels metges de centres públics i concertats segons el sindicat Metges de Catalunya, mentre que la consellera Marina Geli l'ha rebaixat fins al 35,2%. Els metges han portat les seves protestes al Parlament, on s'han reunit amb els grups parlamentaris per demanar-los la seva intervenció en el conflicte. Metges de Catalunya ha tornat a insistir en la necessitat de crear un òrgan que representi la professió mèdica, una de les principals reivindicacions del sector. En qualsevol cas, aquest dijous hi ha hagut menys problemes amb els usuaris perquè s'han pogut desprogramar la majoria de visites previstes.

Actualitzat

El sindicat Metges de Catalunya s'han reunit amb diversos grups parlamentaris en el segon dia de vaga d'aquesta setmana per exposar-los el que defineixen com una "gravíssima situació" a què han arribat perquè la creació d'un òrgan de representació de la professió mèdica, una de les principals reivindicacions del sector, no es materialitza. Metges de Catalunya ha acusat directament les patronals sanitàries de minar els acords a què han arribat amb la Conselleria de Salut i davant la impossibilitat de resoldre el conflicte han optat per demanar la mediació dels representants de la ciutadania.

Demanda d'un òrgan exclusiu de representació per als metges


Abans d'entrar al Parlament, el secretari general, Patricio Martínez, ha recordat que la demanda d'obtenir un òrgan exclusiu de representació per als metges és "legal i legítim", mentre un centenar de metges han desplegat pancartes davant la porta i s'han fet sentir amb xiulets.

Es manté la convocatòria pels dies 3 i 4 de maig


Sigui com sigui, el sindicat preveu intenses negociacions aquest cap de setmana, però de moment el sindicat de metges assegura que no tenen cap argument per desconvocar la vaga prevista per dimecres i dijous de la setmana que ve, els dies 3 i 4 de maig.


Per la seva banda, la consellera de Salut, Marina Geli, que ha posat la primera pedra del nou CAP Sagrada Família de Manresa, ha parlat amb alguns facultatius de la Fundació Althaia, en vaga, que s'han interessat per l'estat de les negociacions amb el sindicat Metges de Catalunya. La consellera ha indicat que els pròxims dies seran "clau" en les negociacions per encarar la crisi. Geli també els ha agraït les formes amb què l'han rebut l'endemà de ser escridassada pel col·lectiu de metges a l'entrada de l'Hospital de Bellvitge, on havia anat amb Maragall a inaugurar el nou edifici de consultes externes.

Seguiment del 84% pel sindicat i del 35% per Salut


La segona de les dues jornades de vaga convocades per aquesta setmana s'ha saldat amb xifres similars a la primera. En aquest cas ha estat seguida per un 84% dels metges dels centres públics i concertats, segons el sindicat Metges de Catalunya, que havia assenyalat que durant la primera jornada de vaga el seguiment havia estat d'un 80%. En canvi, des del Departament de Salut de nou s'han facilitat unes dades notablement inferiors a les del sindicat, i ha estimat en un 35,2% el seguiment total de la vaga.

Anul·lades 500 operacions quirúrgiques, 40.000 visites i 10.000 consultes externes


Sigui com sigui aquest dijous s'han hagut d'anul·lar unes 500 intervencions quirúrgiques no greus i 40.000 visites i 10.000 consultes externes, segons un balanç provisional. Les queixes dels usuaris de la sanitat catalana s'han tornat a repetir perquè no sel's ha avisat per reprogramar la visita que no es podia fer. Amb tot, per evitar que es reproduissin els problemes del dia anterior, alguns hospitals han mirat de localitzar els pacients que aquest dijous tenien visita per anul·lar-la. Així, s'han registrat menys problemes amb els usuaris el segon dia de vaga de metges.


La Generalitat argumenta que no es poden desprogramar visites, perquè fins al mateix dia és impossible saber quants metges faran vaga. I això és el que va passar durant la primera jornada de protestes: persones grans que feia mesos que esperaven perquè els veiés un especialista, pacients que han de fer quilòmetres perquè viuen lluny de l'hospital, on els controlen malalties cròniques, i que no van poder ser atesos. De fet, la protesta també ha afectat els malalts ingressats, que no podran rebre l'alta mentre duri la vaga.
Davant aquesta situació, la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat ha mostrat la seva perplexitat per la durada del conflicte i ha exigit un acord immediat entre els metge

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut