Girona

Mesures especials i més controls als escorxadors amb motiu de la festa del xai islàmica

La demarcació gironina augmenta avui el control als escorxadors perquè els 4.500 sacrificis que faran avui, amb motiu de la festa del xai islàmica, s'ajustin a la normativa. A més, la Generalitat els permet ampliar l'horari, decisió amb què no està d'acord el sindicat de Joves Agricultors per considerar-la discriminatòria.

Actualitzat
La gran quantitat de peticions de sacrifici amb motiu de la festa del xai islàmica ha provocat que alguns escorxadors municipals ampliïn els horaris. Dels 22 escorxadors ovins de la demarcació, en 13 hi haurà activitat i 8 amplien l'horari. La Generalitat els ha permès obrir més hores, ja que alguns asseguren que arriben a multiplicar per vuit les peticions de sacrificis. Fins a 4.500 caps de bestiar seran sacrificats avui.

La llei actual prohibeix el sacrifici de l'animal a casa i és per això que l'han de comprar ja mort. La delegació del govern a Girona ha coordinat escorxadors, carnisseries i departaments implicats per evitar problemes de saturació i per impedir que, per aquest motiu, alguns d'aquests sacrificis s'acabin fent en zones boscoses o cases particulars. Tanmateix, la Generalitat ha posat en marxa mesures per evitar-ho, com aquesta ampliació d'horaris, i ha augmentat els controls als escorxadors perquè s'ajustin a la normativa.

El sindicat agrari JARC (Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya) no està gens d'acord amb aquesta decisió perquè considera discriminatori que se'ls permeti obrir més hores per aquest motiu, ja que la resta de l'any els particulars i ramaders no tenen aquesta opció.

La festa del xai, o altrament anomenada festa del sacrifici, és una de les cites més importants del calendari musulmà. Els gairebé 300.000 musulmans que viuen a Catalunya commemoren quan Abraham va estar a punt de sacrificar el seu fill amb dinars familiars en què es menja xai. L'animal s'ha de matar de la manera ritual: degollat i orientat a la Meca. La tradició marca que la família només es quedi amb una tercera part de l'àpat i comparteixi la resta.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut