Messi desembussa amb un "hat-trick" un derbi que l'Espanyol havia posat costa amunt per al Barça (5-1)

El derbi ha tingut color blaugrana gràcies a Messi, que s'ha tornat a exhibir. S'ha posat l'equip a l'esquena quan pitjor estava, ha empatat el matx abans del descans i l'ha capgirat en una nova demostració de talent. Piqué, Pedro, i de nou Messi, han acabat de rematar l'Espanyol, que havia firmat una notable primera part en defensa i amb el gol de Sergio García

La versió lenta i previsible del Barça ha facilitat la feina d'un Espanyol molt ben posicionat d'inici en defensa, on Sergio González ha prescindit de Colotto i ha donat entrada a Álvaro, un homés més ràpid per frenar davanters com Suárez i Neymar. Rakitic, de part del Barça, era la novetat respecte al partit de Mestalla.

Sorpresa al Camp Nou

El Barça ha fet circular la bola amb parsimónia i amb Messi enganxat a la banda dreta i sense entrar en joc. Resultat: ni una ocasió. L'Espanyol tenia clara la seva idea: robar i sortir a la contra. I al minut 13, ha donat fruit. Caicedo ha pres una pilota a Busquets en un lateral, potser fent falta empentant-lo, i ha servit per Sergio García, que en el cos a cos amb Piqué ha marxat amb facilitat i ha batut Bravo per sota.

El Camp Nou ha quedat glaçat. Com a dada cal dir que des del gener de 2009 (en la victòria per 1-2) l'Espanyol no anotava a l'estadi blaugrana.

Messi, el revulsiu

El primer xut a porta dels blaugrana l'ha fet Xavi al 21 i sense perill. La reacció del seu equip ha arribat quan Messi ha anat cap al centre per intentar les seves meravelloses aventures en solitari. En una d'elles ha forçat un lliure directe que ell mateix ha enviat al travesser (minut 30). Un cop de cap de Piqué i una rematada de Luis Suárez fregant el pal han estat les següents opcions blaugranes.

Els periquitos han continuat vivint dels contratacs, que un mig del camp tou del Barça ajudava a propiciar. Sergio García n'ha acabat un de forma innocent i Víctor Sánchez n'ha espifitat un altre de més clar que ha salvat Bravo llençant-se als seus peus. El Camp Nou havia vist el 0-2 a tocar.

Jordi Alba ha tingut el gol de l'empat a prop però Casilla ha enviat a còrner. I quan s'ensumava el descans, Messi ha pres la responsabilitat, un cop més, i ha llançat un cacao ras i amb efecte de fora a dins que s'ha colat al costat del pal dret de la porteria de Casilla. Tan imparable com genial. Només al seu abast.

Represa blaugrana letal

L'arrencada de la segona meitat ha estat millor imaginada pels culers. Primer, amb una acció polèmica en què Eric ha fet caure Neymar dins de l'àrea. Els blaugrana han demanat penal. Iglesias Villanueva no ha volgut assenyalar res. En la repetició de la jugada s'ha pogut comprovar que només hi ha hagut una càrrega legal espatlla contra espatlla.

Als 6 minuts, amb l'Espanyol descentrat, Messi ha tornat a aparèixer en una arribada marca de la casa pel centre en què ha rebut, ha fet una sotana a la frontal de l'àrea a Fuentes i ha batut Casilla sense problemes. Tres minuts després, Piqué ha marcat el tercer, de cap, en un còrner, fet inèdit a Can Barça i la creu d'aquesta temporada dels periquitos: les accions a pilota parada.

L'Espanyol claudica i arriba la golejada

L'Espanyol ha quedat estabornit i ja no s'ha recuperat en cap moment. Haver de remuntar era una feinada titànica i lluny del seu abast. El més positiu per als blanc-i-blaus, el retorn en partit de lliga d'Héctor Moreno, que ha entrat per Caicedo al quart d'hora del segon període.

D'aquí fins al final, festival blaugrana amb el quart gol, marcat per Pedro (minut 31)  després d'una passada milimètrica de Jordi Alba des de camp propi. I sobretot amb el hat trick de Messi (minut 36), completat després d'una combinació amb Pedro amb la defensa de l'Espanyol descosida. L'argentí es convertia, a més, en el màxim golejador dels derbis amb 12 dianes tot superant César.

El Barça torna a situar-se a dos punts del Madrid. Però ara toca canviar el xip i pensar en la Lliga de Campions. La setmana vinent, contra el PSG, al Camp Nou, hi ha en joc el primer lloc  del grup en joc. Una prova de foc.

L'Espanyol continua a prop del perill i diumenge vinent, en horari matinal, rep el Granada en la seva Lliga. Un partit que s'intueix clau de cara al futur immediat.