Més prejubilacions per esquivar la retallada de les pensions

L'any que ve es començarà a aplicar el "factor de sostenibilitat" en el càlcul de les pensions futures

Anna FarreroActualitzat

Són milers de treballadors els que comencen a fer números per saber com els afectarà el factor de sostenibilitat que entra en vigor l'any que ve en el càlcul de les pensions.

Segons aquesta nova fórmula, les futures pensions es fixaran segons els anys i les quantitats cotitzades, com fins ara, però incorpora també altres paràmetres, com el de l'esperança de vida que tindran els jubilats i els ingressos de la Seguretat Social.

I davant això, unes quantes persones ja han optat per prejubilar-se perquè les projeccions que els fan els assessors ho aconsellen.

Un cas d'aquest és el d'Aureli Barrera, que, després de 41 anys cotitzats en una multinacional, va optar per prejubilar-se, tot i el coeficient reductor que s'aplica als que decideixen jubilar-se abans d'hora.

Les consultes es multipliquen davant d'una fórmula nova que sindicats i experts consideren que retallarà les pensions que s'hagin de fixar l'any que ve entre un 0,5 i un 0,7 per cent d'entrada.

 

Després, al cap de cinc anys, aquestes pensions es tornaran a revisar i molt possiblement tindran una altra retallada.

Els primers càlculs, segons Dolors Garrido, assessora laboral de Comissions Obreres, apunten que al 2050 les pensions acumularan retallades del 30 per cent.

De moment, són projeccions. La Seguretat Social encara no ha establert quina serà la xifra d'esperança de vida exacta que s'utilitzarà per fer el càlcul.

Però l'objectiu, segons explica el professor emèrit de l'escola de negocis IESE Antoni Argandoña, és estalviar en la despesa de pensions.

Això passa en un moment de creixement de jubilats amb pensions més altes que viuran més anys, mentre persisteixen les taxes d'atur altes i els salaris baixos, que castiguen els ingressos de la Seguretat Social.

ARXIVAT A:
Pensions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut