Barcelona

Més llibres i menys roses en aquest Sant Jordi en festiu

El Gremi de Llibreters confia arribar als 22 milions d'euros de facturació, mentre que el de Floristes creu que les vendes de roses baixaran un 15%

RedaccióActualitzat

El fet que Sant Jordi caigui en diumenge i, a més, amb previsió de bon temps, canvia les expectatives de vendes. Els llibres, segurament, en sortiran beneficiats, però, en canvi, les roses en sortiran perjudicades.

Més llibres

El Gremi de Llibreters preveu que es compraran més d'1,6 milions de llibres, un 5% més que l'any passat. Creu que la facturació pot arribar als 22 milions d'euros.

Hi ha dues dades que els fa ser optimistes. D'una banda, la tendència a l'alça que s'ha vist en les dues últimes diades de sant Jordi. D'altra, un bon començament d'any, en què les vendes acumulades han augmentat un 4,11% respecte al 2016. Segons el president del Gremi, Antoni Daura, tot això "fa pensar que Sant Jordi anirà en la mateixa línia".

Per estimular més el consum, els llibreters associats al Gremi han acordat que el tradicional descompte del 10% que s'aplica als llibres només el 23 d'abril, aquest any també es fa el dia anterior, dissabte.

Més de 900 parades de llibres a Barcelona

El Gremi estima que a Barcelona hi haurà unes 400 parades de llibres, mentre que a la resta de Catalunya se n'esperen unes 600. Aquesta xifra, però, no té en compte un important volum de paradistes tant de grans cadenes no agremiades, com de les entitats socials i els particulars. En aquest sentit, l'Ajuntament de Barcelona preveu que el nombre de parades serà de 923.

Menys roses

El Gremi de Floristes són l'altra cara de la moneda. Creuen que la venda de roses per Sant Jordi se situarà entre els 5,5 i els 6 milions de roses, un 15% menys que quan la diada cau entre setmana.

Tot i que s'espera que l'activitat al carrer sigui la mateixa que qualsevol altre Sant Jordi, el fet que caigui en diumenge farà que es deixin de distribuir moltes de les roses que habitualment es regalen a les empreses en dies laborables.

Un altre canvi previst pel sector és el desplaçament del consum de Barcelona cap als municipis de costa, per les bones previsions meteorològiques del cap de setmana.

Gairebé 4.000 parades de roses a Barcelona

Un any més, el Gremi ha alertat de la massificació de parades de venda de roses a la ciutat de Barcelona. El seu president, Joan Guillén, creu que la situació ha arribat a un punt "insostenible" que fa mal a la imatge d'aquesta diada.

Per fer front a la massificació, l'Ajuntament posa en marxa un nou dispositiu de la Guàrdia Urbana de "dispersió de parades" per esponjar l'ocupació de l'espai públic, i s'assegurarà que cap paradista vengui roses sense tenir la corresponent llicència municipal.

El consistori ha autoritzat 3.921 estands de roses a la ciutat. On més n'hi haurà serà a l'Eixample (1.897 parades) i a Ciutat Vella (755 parades).

Intrusisme

La massificació no és l'únic problema. El president del Gremi de Floristes denuncia també un fenomen recent d'intrusisme professional.

Segons el Gremi, els últims dos anys s'ha detectat l'existència d'empreses creades expressament que compren roses al major per vendre-les a paradistes particulars, als quals animen a posar parada per Sant Jordi a través de campanyes publicitàries.

Guillén denuncia que aquestes empreses fantasma, que desapareixen l'endemà de la diada, especulen amb la compra-venda de la rosa i estimulen una competència no professional de paradistes. El Gremi reclama solucions, com una nova ordenança que reguli la venda al carrer.

Anar al contingut