Nova York

Més d'un milió de persones moren cada any al món en accidents de trànsit

Cada any al món 1,27 milions de persones moren en accidents de trànsit i entre 20 i 50 milions més en resulten ferides, segons un informe de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). L'estudi analitza la situació de la seguretat a les carreteres de 178 països. Una de les conclusions més rellevants és que els ferits en accidents suposen una important càrrega per als sistemes de salut, especialment en països amb ingressos mitjans i baixos. Es tracta de països on es produeixen el 90% de les morts en accidents de trànsit malgrat que només tenen el 48% dels vehicles del món.

Actualitzat
Els vianants, els ciclistes i els motoristes són els grups més vulnerables. De fet, gairebé la meitat de les morts a les carreteres pertanyen a algun d'aquests tres grups, fet que posa de manifest la necessitat que aquestes persones tinguin un lloc especial als programes de seguretat vial.

La velocitat, la falta de seguretat en les infraestructures o el consum excessiu d'alcohol són alguns dels factors de risc que contribueixen a aquests accidents. També no utilitzar el sistemes de seguretat com ara el casc, el cinturó o seients adaptats per a nens. L'estudi de l'OMS ha comprovat que només la meitat dels 178 països estudiats tenen lleis que tenen en compte aquests factors de risc i que només el 15% té lleis específiques de caràcter global que els tinguin en compte.

Un altre aspecte és l'econòmic. Els morts i els ferits en accidents de trànsit tenen incidència en els sistemes de salut. Segons l'informe, aquests accidents costen als governs dels països menys desenvolupats, on hi ha més accidents, uns 518.000 milions de dòlars anuals.

L'Índia, la Xina, els Estats Units, Rússia, el Brasil, l'Iran, Mèxic, Indonèsia, Sud-àfrica i Egipte concentren el 62% dels accidents que anualment tenen lloc al món. Els que en registren menys són Holanda, Suècia i el Regne Unit.

L'estudi de l'OMS pronostica que el 2030 els accidents de trànsit arribaran a ser la cinquena causa de mort al món. El 2004 n'eren la desena.
DOCUMENTS RELACIONATS
Anar al contingut