Brasília

Més d'un milió de manifestants al Brasil contra els casos de corrupció al govern de Roussef

Els manifestants demanaven un judici polític contra la presidenta Roussef, que ha quedat apartada de la investigació judicial que hi ha pel cas de corrupció de l'empresa estatal de petroli, Petrobras

RedaccióActualitzat

Jornada de mobilitzacions al Brasil contra la presidenta, Dilma Roussef, i per l'escàndol de corrupció de l'empresa estatal de petroli, Petrobras.

Més d'un milió de persones en total s'han manifestat a diverses ciutats: a Rio de Janeiro, Brasília, Recife, Belo Horizonte i Sao Paulo. Aquesta ha estat una de les poblacions on la convocatòria ha estat més nombrosa. Pancartes, samarretes i megafonia contra la presidenta. Ja fa dies que algunes veus demanen una intervenció militar per aturar la corrupció.

Al mes d'octubre va ser reelegida per a un segon mandat amb un estret marge i ara la situació econòmica li passa factura. L'economia brasilera està a punt d'entrar en recessió després d'anys de gran creixement i la inflació és de més del 7%.

Però la gota que ha fet vessar el got ha estat el gran escàndol de corrupció a la petrolera estatal Petrobras. 49 polítics aforats són sospitosos d'haver-se quedat diners de l'empresa pública, d'haver-ne desviat per finançar les seves campanyes electorals o d'haver cobrat comissions. Diputats, senadors, i, fins i tot, el president del Congrés i el del Senat.

Els manifestants demanaven un judici polític contra la presidenta Roussef, ja que ha quedat apartada de la investigació judicial de Petrobras tot i que ella mateixa va dirigir la petrolera estatal durant set anys.

Malgrat que la convocatòria s'ha presentat com una iniciativa ciutadana sense vincles amb els partits polítics, la majoria de manifestants eren persones de classe mitjana i alta que van votar massivament l'oposició.

A Rio, a la platja de Copacabana, a Brasília o a Sao Paulo, no es vivien manifestacions tan nombroses des de les protestes de fa un any i mig originades per l'augment del bitllet d'autobús.

Fa dos dies, les manifestacions de suport a la presidenta convocades per l'entorn del Partit dels Treballadors van tenir poca assistència. A la presidenta se li acumulen els problemes i la seva popularitat ha caigut fins al 23%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut