París

Més d'un milió de francesos exigeixen a Sarkozy no pagar la factura de la crisi

Nicolas Sarkozy s'ha enfrontat amb la jornada de protestes més important que ha viscut com a president de França. En plena crisi, les múltiples queixes contra la política econòmica de Sarkozy han tret al carrer entre un i dos milions de persones, tot i que la vaga ha tingut menys seguiment del que s'esperava. Molts dels manifestants han criticat els programes que s'han posat en marxa per intentar frenar la crisi.

Actualitzat
La crida a la mobilització ha estat seguida per una part del sector privat afectat per la crisi, com bancs i fabricants de cotxes. També per diversos col·lectius de funcionaris, amenaçats per una reforma que preveu reduir molts efectius. En total, durant tot el dia hi ha hagut a França gairebé 200 manifestacions. Una jornada de protesta, que també ha tingut una vaga general.

Aquesta vaga, però, ha estat menys seguida del que s'esperava. Els transports públics han funcionat gairebé amb normalitat i les aturades més importants s'han registrat a l'ensenyament. 

A Perpinyà, unes 15.000 persones també han sortit al carrer contra la política de Sarkozy. Una bona part dels manifestants eren mestres i professors que lluiten des de fa mesos per aturar la reforma de l'educació proposada pel govern francès. Pares d'alumnes i estudiants els han donat suport.


Els efectes a Catalunya

La vaga ha provocat alguns problemes a casa nostra, sobretot pel que fa al trànsit ferroviari. Concretament, ha afectat els trens que connecten Catalunya amb França, Suïssa i Itàlia. Per exemple, el Talgo que fa el trajecte Cartagena-Montpeller acaba el recorregut a Portbou. En canvi, el que fa el trajecte Barcelona-Montpeller s'ha cancel·lat. També s'han suprimit els trens-hotel Barcelona-París, Barcelona-Zuric i Barcelona-Milà. La companyia Renfe ha assegurat que els usuaris afectats poden o bé canviar el bitllet de dia o reclamar el retorn del 100% de l'import que han pagat.

Pel que fa al trànsit aeri, segons fonts de l'aeroport del Prat, no hi ha hagut afectacions. Sí que se n'han detectat algunes, especialment retards, a l'aeroport madrileny de Barajas.
Anar al contingut