Barcelona

Més d'un miler de persones demanen a Barcelona el tancament de les nuclears espanyoles

Entitats ecologistes volen convertir Barcelona en la capital en contra de l'energia nuclear. Un centenar d'associacions s'han manifestat aquest diumenge a la capital catalana per demanar el tancament urgent dels vuit reactors nuclears que hi ha operatius a Espanya. Hi han reunit més d'un miler de persones que han exigit que s'estableixi un calendari progressiu com el que ha adoptat Alemanya, després de les pressions dels ciutadans. Els ecologistes volen que no s'allargui la vida útil d'Ascó, que acaba aquest any, i demanen que s'abandoni de totes totes el projecte del cementiri nuclear a l'estat espanyol.

Actualitzat
"Una energia bruta, perillosa i cara en vides i en costos econòmics." Així defineixen els organitzadors de la manifestació a Barcelona l'alternativa nuclear com a font d'electricitat. Unes cent entitats i associacions ecologistes i veïnals han sumat esforços per convocar una marxa per conscienciar la societat i deixar ben clar que el futur energètic no es troba en centrals com les d'Ascó o la Garona.

Hi han reunit més d'un miler de persones sota el paraigua de la plataforma Tanquem Ja les Nuclears. Fins i tot s'hi ha sumat una representació dels indignats acampats a Barcelona, que han estat rebuts amb aplaudiments enmig d'un ambient festiu.

La marxa ha sortit a dos quarts d'una del migdia des de pla de Palau i ha acabat davant la seu de la companyia elèctrica Endesa, que participa a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs, que controla els tres reactors catalans. Allà han llegit un manifest on han argumentat que a més del perill per la salut que representa, l'energia nuclear és, amb xifres a la mà, perfectament prescindible.

Per tot plegat, les entitats demanen el tancament de les centrals espanyoles. No de manera immediata, sinó a l'estil del que ha fet Alemanya, que ha establert un calendari i una data màxima per bandejar l'energia nuclear.

Els manifestants també demanen que no es concedeixi la renovació del permís d'explotació de la nuclear d'Ascó, que venç al desembre d'aquest 2011.

El portaveu de la plataforma, Pere Puig, ha assegurat que les nuclears són "l'error tecnològic més greu de la humanitat". La marxa ha rebut el suport de diversos partits com ERC, Iniciativa i Esquerra Unida amb la presència dels líders d'aquestes formacions: Joan Ridao per Esquerra Republicana, Joan Herrera i Joan Saura per ICV i Joan Miralles per EUiA.

"No" a l'MTC

Els convocants creuen que també és el moment de deixar l'energia nuclear i no pas de crear noves infraestructures per mantenir-la. Per això, reclamen que s'abandoni definitivament el procés d'ubicació del magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus radioactius.

Per les entitats, la construcció del cementiri nuclear, que fa més d'un any i mig que cueja, només es pot abordar després d'acordar el calendari de tancament de les centrals.

La manifestació demanarà també que s'elabori una estratègia per a una transició energètica accelerada cap a un sistema elèctric basat en l'estalvi, l'eficiència i les tecnologies d'inspiració 100% renovables.

Amb Fukushima a la retina

Els convocants recorden en el seu discurs contra l'energia nuclear el cas de la central japonesa de Fukushima. Diuen que la planta nipona "ha tornat a mostrar la veritable cara de l'energia nuclear: bruta, perillosa i cara en vides i en costos econòmics."

Coincidint amb la marxa Greenpeace ha presentat un estudi sobre la dispersió hipotètica de radiació que tindria un accident de nivell 7, com el de la planta de Fukushima, a la central nuclear d'Ascó: "Si la central nuclear d'Ascó fos Fukushima."

L'ONG ecologista recorda que la radioactivitat pot viatjar per l'aire centenars de quilòmetres. Argumenta que la radiació representa una amenaça per als qui inhalen l'aire i que pot contaminar extenses àrees de terreny quan les partícules radioactives es fixen a terra.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut