La inestabilitat causada per les accions violentes de Boko Haram agreuja el subministrament alimentari (Reuters)
La inestabilitat causada per les accions violentes de Boko Haram agreuja el subministrament alimentari (Reuters)
Oslo

Més de set milions de persones passen gana per la violència de Boko Haram

La FAO reclama una acció "ràpida i decisiva" de la comunitat internacional per protegir la vida de milions de persones amb problemes alimentaris greus a Nigèria, el Txad, el Níger i el Camerun

RedaccióActualitzat

La violència del grup jihadista Boko Haram està provocant problemes que van més enllà de les accions terroristes. Milions de persones passen gana al Camerun, el Txad, el Níger i Nigèria com a conseqüència de la violència d'aquesta banda sanguinària. La FAO, l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura, xifra en 7,1 milions les persones que tenen greus dificultats per poder menjar.

La FAO ha remarcat que la situació s'ha deteriorat "dràsticament" a Nigèria i en la conca del llac Txad mentre persisteix la inestabilitat. Durant la conferència humanitària que es fa a Oslo per mobilitzar fons per a aquesta regió africana, l'organització de l'ONU ha subratllat que la xifra d'afectats per la inseguretat alimentària severa s'ha duplicat dels 3,4 milions del juny de l'any passat als 7,1 milions actuals. Mig milió de menors tenen malnutrició aguda que pot conduir-los fins i tot a la mort.

 

 

Per això, la FAO reclama a la comunitat internacional que faci una "acció ràpida i decisiva" per protegir les vides de milions de famílies que depenen de l'agricultura, la ramaderia i la pesca, que suposen entre un 80% i un 90% de la població en la zona. Diu que el moment és especialment crític ja que la temporada de collita comença el maig i els productors necessiten llavors que compensin la falta d'aigua i de pinso per al ramat en el període d'escassetat.

La violència de Boko Haram al nord-est de Nigèria s'ha estès a altres països del llac Txad, sobretot al Camerun, el Níger i el Txad. Això ha fet que milions de persones hagin hagut d'abandonar les cases i les terres. Segons l'informe de la FAO, es calcula que només a l'estat de Borno, a Nigèria, hi ha més de 100.000 persones que passen gana. Aquesta situació, diu, podria ser molt més greu aquest estiu, ja que s'estima que la xifra d'afectats pot superar els 3,6 milions.

Les Nacions Unides preveu que calen 232 milions de dòlars per garantir l'alimentació de tres milions de persones a les àrees més castigades durant els pròxims tres anys. De moment, afirma l'organització, caldria 30 milions de dòlars de resposta ràpida d'emergència per ajudar les famílies en les collites i no dependre del repartiment d'aliments.

Les matances i els segrestos de Boko Haram castiguen des de fa anys aquesta zona d'Àfrica. Fa prop de tres anys que aquest grup terrorista manté segrestades 276 nenes nigerianes. Algunes de les segrestades van aconseguir escapar durant els primers dies i van explicar l'horror que vivien. Les seves companyes en captiveri eren violades i obligades a convertir-se a l'islam.

Anar al contingut