Barcelona

Més de la meitat dels catalans creuen que la unitat d'Espanya és un concepte "fonamental", segons el CEO

El 55,8% dels catalans creuen que la unitat d'Espanya és un concepte "fonamental" en política, davant del 38,1% que pensa el contrari, segons una enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) de la Generalitat. El director de l'organisme, Gabriel Colomé, ha subratllat que la pregunta, feta amb motiu dels trenta anys de les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, pretén saber si aquesta és una idea important per als catalans, però "no si estan a favor o en contra de la unitat d'Espanya".

Actualitzat
Colomé ha explicat que l’objectiu era conèixer els conceptes que els ciutadans creuen importants en política i que, per això, se’n van plantejar quatre: la Constitució espanyola, la voluntat del poble, les llibertats democràtiques i la unitat d’Espanya. Els tres primers han tingut el suport d'una àmplia majoria (tots per sobre del 80% i la voluntat del poble i les llibertats per sobre del 90%) i la unitat d’Espanya és l’opció que menys catalans veuen com a fonamental.

El nivell de satisfacció de la ciutadania amb la Constitució és bastant elevat, ja que el 65,4% n’està bastant satisfet i el 63,1% creu que ha funcionat “força bé” durant aquests gairebé trenta anys. Tanmateix, pel 13,6% no es tracta d’una cosa “fonamental” i el 42,3% creu que és necessari reformar-la, mentre que el 38,6% la deixaria tal com està.

Per Gabriel Colomé, els catalans “enyoren el consens de la transició”, un procés que ha qualificat de “miracle” ja que “es va improvisar sobre la marxa” a canvi de “l’amnèsia política d’uns i altres”.
Anar al contingut