Barcelona

Més de la meitat del territori català és bosc, un percentatge més gran que Suïssa o Alemanya

Més de la meitat del territori català són boscos. En concret, el 62% del territori. De fet, el percentatge de superfície forestal és més gran que en països com Suïssa i Alemanya. Les dades les hem conegut ara que es fa, després de 20 anys, el segon Congrés Forestal Català, on participen des dels pagesos, als propietaris, passant pels industrials. La superfície arbrada ha crescut en els últims 12 anys, sobretot pel despoblament de zones rurals i per l'abandó d'activitats agrícoles.

Actualitzat
Els boscos són patrimoni natural de tots, però a Catalunya el 80% està en mans privades. Els seus propietaris els han de gestionar, perquè, si es deixen créixer al seu aire, acaben sent masses d'arbres que entorpeixen el creixement els uns dels altres, intransitables per a qui s'hi vol passejar i polvorins potencials en cas d'incendi. Però treballar el bosc és car, perquè la fusta que se'n treu cada cop és menys rendible i la mà d'obra més difícil de trobar.

La conservació dels boscos passa, doncs, per assegurar el desenvolupament econòmic del sector. Com fer-ho és el que s'ha de debatre en el Segon Congrés Forestal Català.

Els boscos són valorats per la societat tant per la riquesa mediambiental com per la qualitat paisatgística i de lleure que suposen. Per això, en el congrés es volen trobar millors mecanismes per repartir el cost i la responsabilitat de gestionar-los, perquè els beneficis que se n'obtenen no són només per als propietaris.
Anar al contingut