Tallahassee

Més de 900 morts a Haití i 10 a la costa est dels EUA per l'huracà Matthew

El Matthew ha anat perdent força als Estats Units i en aquests moments ha arribat a categoria 1

RedaccióActualitzat

L'huracà Matthew ha baixat aquest diumenge a categoria 1 i continua debilitant-se, però manté la seva perillositat. Han mort 10 persones als estats nord-americans de Florida, Geòrgia i Carolina del Nord, sobretot a causa de la caiguda d'arbres.

Als Estats Units ja han perdut la vida 10 persones: 5 a Florida, dues a Geòrgia i 3 a Carolina del Nord. A Carolina del Sud, el cicló ha provocat fortes inundacions. Més de mig milió de cases s'han quedat sense subministrament elèctric i nombroses carreteres i autopistes han quedat tallades pels efectes dels aiguats.

Devastació a Haití

Però on amb més fúria ha colpejat el Matthew ha estat a Haití. Més de nou-centes persones han mort i encara hi ha molts desapareguts. Les víctimes mortals augmenten a mesura que els equips d'emergències avancen a les zones més remotes arrasades per l'huracà. El Matthew arribava a Haití amb una categoria 4 sobre 5, que significa vents de més de 200 km per hora, forta pluja i augment del nivell del mar.

La Creu Roja d'Haití parla d'un milió de persones afectades, i directament de 50.000 haitians amb necessitats urgents d'ajuda humanitària: aigua, aliments i medicaments.

Es calcula que més de 60.000 persones s'han quedat sense casa. L'abast de la destrucció impressiona, ha estat massiva a Jeremie, la zona zero d'Haití. Aquesta ciutat de 30.000 habitants té ensorrades el 80% de les cases. A mesura que s'obre l'accés a les zones més devastades, alguns dels seus propietaris hi tornen.

Un portaavions nord-americà actua de cap de pont i magatzem central des d'on helicòpters amb ajuda humanitària a bord s'enlairen per arribar als llocs on els ponts i les carreteres han quedat destruïts i és més difícil arribar.

130.000 nens, alerta Save the Children, no podran tornar a l'escola. Alguns centres estan impracticables; d'altres s'han reconvertit en improvisats refugis.

Després dels 200.000 morts pel terratrèmol de fa 6 anys, Haití no s'havia recuperat encara.

El Matthew a Florida

L'huracà Matthew s'ha afeblit i les últimes informacions indiquen que havia baixat a categoria 1. El Matthew ha provocat 4 morts a Florida on els vents han arribat a 195 quilòmetres per hora i han obligat a evacuar de les zones costaneres gairebé 1 milió i mig de persones.

Centenars de milers de residents a Florida, Carolina del Sud i Geòrgia s'han quedat sense subministrament elèctric i nombroses carreteres i autopistes han quedat tallades pels efectes dels aiguats. Han caigut arbres i molts habitatges han quedat completament o parcialment destrossats

Mentre l'ull de l'huracà s'ha mantingut molt a prop de la costa els forts vents han aixecat onades que han inundat carrers, i han trencat arbres i pals d'electricitat. 

 

 

Els Estats Units estava preparat per rebre l'huracà més perillós que ha passat per Florida en 118 anys. Als estats de Georgia i Carolina del Sud han obert refugis i no queden aliments bàsics als supermercats.

L'abans i el després del pas de l'huracà

Així és la devastació del Matthew:

 

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut