Japó

Almenys 100 morts al Japó per unes pluges històriques

Hiroshima, Kyoto i Okayama són algunes de les províncies més afectades pel temporal

RedaccióActualitzat

El Japó viu un autèntic malson en comprovar com el nombre de morts a causa de les pluges torrencials al centre i a l'oest del país no para d'augmentar. L'últim recompte ja parla d'un centenar de víctimes mortals i una seixantena de desapareguts. S'han evacuat més de dos milions de persones.

L'agència meteorològica japonesa ha parlat aquest diumenge d'una "situació anormal": les pluges caigudes entre divendres i diumenge han assolit xifres rècord en 93 punts d'observació de 14 prefectures. 

L'abast i les conseqüències d'aquestes pluges excepcionals han obligat avui el primer ministre japonès, Shinzo Abe, a suspendre una gira internacional per Europa, l'Aràbia Saudita i Egipte que havia de començar aquest dimecres.

Shinzo Abe tenia previst fer una primera escala a Brussel·les per fer-hi una cimera UE-Japó i signar un acord de partenariat econòmic. La gira continuava a França, amb un contingut, sobretot, de caire cultural, i acabava a l'Aràbia Saudita i Egipte. El portaveu del primer ministre ha explicat que "estem estudiant les possibilitats de signar-lo com més aviat millor".  

La zona amb més morts ha estat la prefectura d'Hiroshima. Les inundacions, el fang i les esllavissades dificulten les operacions de rescat de milers de persones.

 

Enmig de la tristesa i del caos, un terratrèmol ha sacsejat el centre del país i s'ha notat a Tòquio, la capital, però no ha deixat víctimes ni ha fet destrosses.

 

En poc més d'un dia va caure el triple d'aigua que en tot un mes de juliol, i això ha provocat desbordaments dels rius, enfonsaments de ponts i esllavissades.

El rècord històric de pluja ha escombrat barris sencers i ha deixat piles de runa i fang. L'embat dels rius desbordats ha arrasat edificis i magatzems i ha convertit en illes poblacions senceres.

 

Un dels episodis més singulars ha estat a la ciutat de Kurashiki, on el desbordament d'un riu ha deixat atrapades més de mil persones, inclosos els 300 pacients d'un hospital. Les autoritats han començat a evacuar-los amb barques i helicòpters.

A la ciutat de Kumano, coneguda arreu del món pels pinzells de maquillatge que s'hi fabriquen, grans esllavissades de terra han convertit nombroses cases en munts de fusta i runa. 

 

El primer ministre, Shinzo Abe, ha qualificat de "carrera contra rellotge" la feina dels equips d'emergència per poder atendre la tragèdia. En aquest sentit, ha ordenat prioritzar els rescats i les evacuacions. El primer ministre ha tingut paraules de consol per a les famílies afectades per una situació que ha qualificat "d'extremadament greu":

"Dono les meves condolences més profundes a les víctimes i el meu suport a tota la gent afectada."

Hiroshima, Kyoto i Okayama són algunes de les províncies més afectades pel temporal. A les inundacions s'hi han afegit esllavissades que han desfigurat l'endreçat paisatge urbà japonès.

 

Hi ha prop de 50.000 policies, bombers, soldats i personal de Defensa Civil desplegats per restablir la normalitat allà on cal. Els meteoròlegs han advertit que és aviat per abaixar la guàrdia. La previsió apunta que continuarà plovent fort.

Ara per ara, però, la situació és d'altes temperatures. Els equips de rescat treballen sota un sol intens i el risc és d'escassetat d'aigua potable i també de combusible.

Els danys causats pels aiguats han obligat a aturar l'activitat en fàbriques d'empreses com Panasonic, Mitsubishi Motors i Mazda.

 

 

L'agència meteorològica ha decretat l'alerta màxima en moltes regions del Japó, acostumat als tifons que sovint fuetegen l'arxipèlag, però no a aiguats desmesurats. 

De fet, cal remuntar-se a un episodi de tifons de l'agost i el setembre del 2011 -que va causar un centenar de morts- per recordar una tragèdia d'una magnitud similar.

El 2014, unes esllavissades de terra a Hiroshima van causar 74 morts

Anar al contingut