Més de 500 empreses han traslladat la seva seu de Catalunya des de l'1-O

El nombre de moviments ha crescut molt des del referèndum
Més de 500 empreses han traslladat la seva seu de Catalunya des de l'1-O

Més de 500 empreses han traslladat la seva seu de Catalunya des de l'1-O

El nombre de moviments ha crescut molt des del referèndum
Redacció Actualitzat
Imatges de les empreses que han anunciat canvi de seu social

Imatges de les empreses que han anunciat canvi de seu social

Les conseqüències de l'1 d'octubre i la possibilitat d'una declaració d'independència afecta en gran mesura un col·lectiu molt sensible als canvis: els empresaris. Des del 2 d'octubre, més de 540 empreses han traslladat la seva seu fora de Catalunya, segons les dades oficials dels Registradors d'Espanya.

En la direcció contrària, només 22 societats han instal·lat la seva seu a Catalunya provinents d'altres comunitats autònomes.

Aquest nombre creixerà en els pròxims dies, ja que aquestes dades es fan públiques amb uns dies de retard al butlletí oficial del registre mercantil (Borme). És a dir, per ara, els dies on va haver-hi més moviment d'empreses va ser el 9, 10 i 11 d'octubre (212, 177 i 144 moviments d'empreses, respectivament). Aquestes xifres, però, corresponen els que es van fer a partir del dilluns 2 d'octubre.

La majoria de les empreses s'han notificat al registre mercantil de Barcelona, 501 en concret. Falten per comptabilitzar algunes empreses d'altres demarcacions com Lleida o Tarragona en els últims dies, però fonts dels registradors asseguren que històricament no són una xifra significativa.

En tot cas, el degà del Col·legi de Registradors de Catalunya, Luis Suárez, recorda que és un nombre molt elevat amb la mitjana dels últims anys, "que era de 8 o 10 empreses que marxaven diàriament i 4 o 5 que venien".

De fet, amb les dades de tot l'any 2015 sobre la taula, el nombre és molt elevat. Aquell any, van marxar 815 empreses en total. Ara, en tan sols uns dies n'han marxat 540, un 65%.  

Les dades d'inversió estrangera

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha alertat de la caiguda del 10% de la inversió estrangera a Catalunya. El govern català, però, recorda que entre gener i juny la inversió estrangera a Catalunya ha crescut un 20%.

Totes dues dades són certes, però la caiguda que assenyala la vicepresidenta Sáenz de Santamaría és únicament al segon semestre. Si es compara l'acumulat de l'any, entre gener i juny la inversió ha crescut un 20% en comparació al mateix període de 2016.

Aquesta dada positiva s'explica gràcies al creixement de gairebé el 70% de la inversió durant el primer trimestre de l'any.

VÍDEOS RELACIONATS