Els fets han passat en una presó prop de Trípoli
Els fets han passat en una presó prop de Trípoli
Trípoli

Més de 400 presos, molts d'ells jihadistes, s'escapen d'una presó de Líbia

Els incidents s'han originat arran d'un tiroteig entre un grup d'homes armats i els soldats que vigilaven l'entrada de la presó, que ha provocat la mort de cinc persones i ferides a quinze més

RedaccióActualitzat

Fuga massiva de presos a Líbia. Més de 400 reclusos s'han escapat aquest dilluns del centre penitenciari de Tayura, molt a prop de la capital, Trípoli. L'intent de robatori d'un vehicle militar ha originat una batalla campal fora del centre. Fonts de Seguretat han informat que diversos batallons de les forces lleials al govern amb seu a Trípoli s'encarreguen de perseguir els presos que s'han fugat.

Durant els incidents, almenys cinc persones han mort i una quinzena han quedat ferides arran d'un tiroteig entre un grup d'homes armats i els soldats que vigilaven l'entrada de la presó. Segons alguns testimonis, els homes havien atacat el conjunt d'edificis en venjança per la mort d'un jove que havia estat abatut a trets quan intentava robar un vehicle militar. Fonts independents asseguren que molts dels presos que s'han pogut escapar són membres de grups armats jihadistes.

Líbia viu una situació caòtica i de guerra civil des que el 2011 la comunitat internacional va donar suport militar a l'aixecament rebel contra la dictadura del derrocat Moammar al-Gaddafi. Des de llavors, el poder està dividit entre dos governs, un a Trípoli i un altre a Tubruq, que lluiten pel control territorial amb la participació de senyors de la guerra, màfies de tràfic d'armes i persones i diferents grups milicians. Tot plegat fa que bandes armades afins a Estat Islàmic s'aprofitin de la situació. Tant Estat Islàmic com l'organització d'Al-Qaeda al Magreb han ampliat la seva influència al país i a tot el nord d'Àfrica.

Anar al contingut