Uns carruatges desfilen a Valls en la festa dels Tres Tombs.
Més de 350 carruatges han celebrat a Valls els Tres Tombs.
Valls/Barcelona

Més de 350 carruatges recreen a Valls el segle XIX amb la festa dels Tres Tombs

Una desena de poblacions catalanes celebren aquest cap de setmana la festa dels Tres Tombs. Entre les més destacades, la de Valls i la del barri de Sant Andreu de Barcelona.

RedaccióActualitzat

Els carrers del casc antic de Valls han tornat a ser escenari del pas dels carros de treball per reviure l'època, el segle XIX, en què eren el principal mitjà de transport.

Els tres Tombs de Valls, Festa Tradicional d'Interès Nacional, commemoren aquest any el 35 aniversari de la recuperació de la festa, que es va començar a celebrar l'any 1879.

Més de 350 carruatges i cavalleries, vinguts d'arreu de Catalunya i Castelló, han participat en aquesta edició. Entre els més destacats, ha desfilat la col·lecció única a Catalunya de carros de bocois de vi.

A Barcelona, unes 25.000 persones han seguit aquest diumenge la tradicional cercavila dels Tres Tombs al barri de Sant Andreu del Palomar. Una trentena de carruatges tirats per cavalls han desfilat i han llançat 2.000 quilos de caramels als assistents.

La comitiva estava encapçalada per la Banda de Música de la Unitat Muntada de la Guàrdia Urbana i per la figura de Sant Antoni Abat, patró dels animals. Alguns assistents portaven les seves mascotes -gossos, gats, ocells, rèptils i conills, entre d'altres-, perquè el mossèn de la parròquia les pogués beneir.

La llegenda de Sant Antoni

La festa dels Tres Tombs, que aquest cap de setmana celebren una desena de poblacions catalanes, es fa en honor a Sant Antoni Abat.

Diu la llegenda que Sant Antoni, que va viure entre els segles III i IV era un gran amic dels animals. Una vegada va curar un porquet i aquest, en senyal d'agraïment, va decidir acompanyar-lo per sempre més. Per això, es considera Sant Antoni patró dels animals i s'acostuma a representar acompanyat d'un porquet.

Antigament, pagesos, traginers i pastors es guarnien amb els seus millors vestits i sortien al carrer per anar a la benedicció del sant i donar tres tombs al voltant de l'església.

Anar al contingut