Catalunya

Més de 30 immigrants aspiren a convertir-se en mossos d'esquadra

Trenta-tres candidats amb passaport espanyol però d'origen estranger podran accedir al Programa de Diversificació Social per convertir-se en mossos d'esquadra. El Departament d'Interior va anunciar fa temps que promouria aquest programa per reforçar la presència, dins del cos policial, de persones amb coneixements de llengües i cultures estrangeres. El procés s'ha posat en marxa i la primera fase de selecció ha acabat amb l'acceptació de 33 dels 43 candidats que hi optaven, xifres que encara queden lluny de les 110 places que s'oferien. Els aspirants encara hauran de fer un curs de 300 hores i superar diverses proves, abans de poder-se posar l'uniforme.

Actualitzat
Tenir la nacionalitat espanyola era un requisit indispensable per als candidats a entrar al programa. Tretze dels aspirants que ho han aconseguit van néixer a Espanya i els orígens del grup són àrab, anglès, basc, dominicà, francès, gitano, grec, mexicà, musulmà, portuguès, romanès i de diferents cultures sud-americanes. Els deu exclosos no complien requisits com tenir el carnet de conduir o titulació acadèmica.

Actualment als Mossos d’Esquadra hi ha 13.018 agents, dels quals només una seixantena –un 0,4% de la plantilla- són nascuts a l’estranger. A l’última promoció dels Mossos, només 11 són d’origen forani, motiu pel qual el Departament d’Interior, que dirigeix Joan Saura, ha apostat per reforçar la seva presència i tenir agents capaços de comprendre la llengua, els costums i la cultura dels col·lectius d'immigrants i poder relacionar-se millor amb ells.

Els 33 admesos hauran de fer un curs de 300 hores que començarà el 25 de setembre, que està dissenyat per l’Escola de Policia de Catalunya i que els orientarà per si es volen presentar a les proves d’accés al cos de Mossos de l’any que ve. Els alumnes que acreditin un bon aprofitament del curs rebran una subvenció mensual equivalent a la meitat del sou interprofessional.

Abans de tot això, encara hauran de superar més proves, com un examen psicotècnic d’aptitud i personal i una prova de cultura i llengua.
Anar al contingut