Unes nenes juguen amb la neu.
Molts nens es quedaran a casa aquest divendres. (Foto: Mari Jimenez)
Barcelona

Més de 260.000 alumnes han acabat classe abans d'hora aquest dijous per la neu

Més de 260.000 alumnes de tot Catalunya han acabat classe abans d'hora aquest dijous per culpa de la neu i la por de complicacions que pogués causar. Segons fonts del Departament d'Ensenyament, més de 800 escoles i instituts han suspès les classes de la tarda. El Vallès Occidental, les comarques gironines i les de la Catalunya central han estat les més afectades. El conseller d'Interior, Felip Puig, anunciarà d'aquí uns minuts si també se suspenen les classes de demà. Puig ha avisat d'un segon episodi de neu i fred en les pròximes hores, que provocarà més problemes que els que hi ha hagut fins ara a Catalunya. Afectarà el litoral, des de l'Empordà fins al Camp de Tarragona, i també algunes comarques de l'interior.

RedaccióActualitzat
El Vallès Occidental, al capdavant

Segons fonts d'Ensenyament, han tancat 863 centres educatius, cosa que ha deixat sense classe durant tot o part del dia 261.952 alumnes. A primera hora del dia, han tancat una trentena d'escoles, una xifra que s'ha anat incrementant sobretot a partir de la recomanació de la Generalitat que les famílies que poguessin avancessin el retorn dels fills a casa, abans de les 3 de la tarda, excepte a les Terres de l'Ebre.

El Vallès Occidental és on més centres han tancat, 491, cosa que ha deixat sense classe més de 144.000 estudiants; a les comarques de Girona, han tancat 132 centres i són gairebé 50.000 els alumnes afectats. Per aquest divendres, està confirmat que no hi haurà transport escolar a la Selva. De la resta encara no queda clar.

A la ciutat de Barcelona, han estat una cinquantena d'escoles i gairebé 20.000 els alumnes sense classe.

A la Catalunya central, són més de 38.000 els alumnes afectats i 117 els centres que han cessat l'activitat.

Al Maresme i al Vallès Oriental han acabat classes abans d'hora 8.000 estudiants; a les comarques de Tarragona més de 1.800 .

A les comarques de Lleida, més de 200 alumnes ja no han pogut començar la jornada escolar. I els de l'Urgell, el Solsonès i la Segarra han tornat a casa a l'hora de dinar.

El balanç total, que és de poc abans de les 7 de la tarda, és molt superior al que s'ha donat inicialment, que deia que 73.000 alumnes s'havien quedat sense classe.

Les universitats, també
sense classe

Són diverses les universitats que han suspès l'activitat. La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha cancel·lat fins demà tota l'activitat en els campus de Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Igualada, Sant Cugat del Vallès i Manresa. A la resta d'instal·lacions de la Politècnica, la decisió ha quedat en mans dels deganats.

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha pres la mateixa decisió. També les escoles de les empreses del polígon Can Sant Joan. Les línies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que van a la UAB i a Rubí han reduït un 50% la freqüència de circulació. Les línies S1, que va a Terrassa, i S2, a Sabadell, circulen amb normalitat. A la línia Llobregat-Anoia la situació també és de normalitat. FGC ha reforçat les revisions dels principals canvis d'agulla davant de possibles acumulacions de neu. També s'ha tirat sal a les diferents dependències per evitar accidents.

La Universitat de Barcelona ha suspès l'activitat a totes les facultats del Campus Mundet, situades a la part alta de Barcelona, i a la facultat de Belles Arts fins aquest divendres. I a la Universitat de Vic tampoc hi haurà classes ni exàmens el que queda de dijous i aquest divendres, igual que a la Universitat de Girona.

També està inoperatiu el Parlament, que ha suspès el lliurament del premi ICIP Constructors de Pau que s'havia de fer aquest dijous a la tarda. L'acte es farà el 29 de febrer.

Sense escoles demà?

Davant les previsions, el conseller ha avançat que "amb tota probabilitat" se suspendran les classes per demà, tot i que ha posposat la decisió definitiva fins a aquesta tarda, quan hi haurà una altra reunió per gestionar les conseqüències del temporal. Puig també ha dit que hi haurà comarques on les classes es podran fer amb normalitat però també ha pronosticat que en molts centres no hi haurà activitat escolar no tant pel risc de nevada com perquè hi ha glaç a les carreteres.

Incidències i precaucions a les carreteres


Poc després de les 6 de la tarda ja no hi havia cap carretera afectada per la neu, segons ha informat el Servei Català del Trànsit. L'emblanquinada havia obligat a interrompre la circulació en dues carreteres locals del Montseny, la BV-5119 de Campins a Costa de Montseny i la BV-5114 a Montseny. Durant la matinada de dijous s'ha tallat l'Eix Transversal, on dijous a la tarda camió bolcat també ha obligat a donar-hi pas alternatiu.

Durant les primeres hores del dia, el més remarcable han estat dos accidents: un amb un mort i un ferit greu a la C-55 i un altre a Sant Boi de Lluçanès. En aquest segon, que ha passat aquest dijous al migdia, s'hi ha vist implicat un autocar amb 18 menors, però cap ha resultat ferit.

Pel que fa a la xarxa viària, s'han aturat les obres a l'interior dels túnels de Capsacosta, entre el Ripollès i la Garrotxa, per deixar-hi circular i evitar que els conductors hagin de fer els revolts de la carretera vella.

Més dies de fred

La Generalitat recomana precaució, que no es condueixi si no és imprescindible i que no es facin activitats a l'aire lliure; uns consells que es mantindran també per al cap de setmana, ja que es preveu que el fred extrem continuï els pròxims quatre dies.

Puig ha explicat que en alguns punts del país es poden acumular gruixos de neu d'entre 3 i 10 centímetres i ha avisat del risc d'allaus i d'onatge fort al Baix i l'Alt Empordà i la Selva. El conseller s'ha mostrat confiat que se superarà aquest nou episodi de fred i neu malgrat que ha advertit que serà "un xic més difícil" i amb una afectació més important que durant la nit i el matí d'aquest dijous.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut