Barcelona

Més de 200 vols cancel·lats i un 95% de seguiment, segons els sindicats, el primer dia de vaga d'Iberia

Uns treballadors protestaran durant tota la setmana contra el pla de reestructuració de l'empresa. La primera jornada ha acabat amb cinc detinguts i diversos contusionats a l'aeroport de Barajas. Aquest dimarts, segon dia de reivindicacions, se suspendran un total de 232 vols.

RedaccióActualitzat
La primera jornada de vaga dels treballadors d'Iberia contra el pla d'ajust de la companyia s'ha dut a terme sense incidents al Prat, però amb aldarulls a Barajas i amb una crida de la ministra de Foment, Ana Pastor, perquè les dues parts tornin a negociar.

La companyia més afectada ha estat Vueling
, amb 78 vols anul·lats. L'aerolínia, que no disposa de serveis de terra propis, és una de les companyies afectades per la vaga d'Iberia, ja que normalment en rep l'assistència. Una altra és Air Nostrum, amb 57 vols cancel·lats; Iberia ha tingut més d'una vintena de ponts aeris anul·lats.

Per aquest motiu, els taulells de Vueling són els que han acumulat més passatgers, que, amb falta d'informació, es queixaven d'alguns vols cancel·lats sense avís previ. I és que, a part dels previstos, s'han hagut de cancel·lar entre quatre i cinc vols més, segons els sindicats, per falta de previsió de la companyia. Els usuaris afectats han manifestat que se sentien perduts i maltractats.

Aquest dilluns s'han cancel·lat a l'aeroport del Prat un total de 150 vols —comptant els d'Iberia, Vueling i Air Nostrum— i al llarg d'aquesta setmana seran més de 500 els que està previst que es quedin a terra. Tot i això, l'aerolínia ha recol·locat gairebé el 85% dels passatgers afectats.

Aquest dimarts, en el segon dia de les protestes, se suspendran un total de 232 vols. D'aquests, 76 corresponen a Iberia, 80 a Air Nostrum, 56 a Vueling i 20 a Iberia Express. Durant tota la setmana de protestes, es preveu que es quedin a terra més de 1.200 vols.

Seguiment massiu, segons els sindicats

Dels 1.700 treballadors de terra que Iberia té a l'aeroport del Prat, els sindicats diuen que un 95% han seguit la primera jornada de vaga convocada en contra del pla d'ajust de la companyia, que preveu 3.800 acomiadaments, el 19% de la plantilla. Són treballadors d'atenció al client i facturació, de pista i càrrega i de mecànica i manteniment. Segons han explicat els sindicats, no hi ha hagut "esquirols" i, per tant, ha treballat el personal que complia els serveis mínims acordats.

Concentració dels treballadors

A més, uns 400 treballadors d'Iberia al Prat han fet una concentració als taulells de l'aerolínia a les 12 del migdia a la T1 per protestar contra el pla d'acomiadaments. Convocats pels diferents sindicats, els empleats s'han aplegat davant dels taulells d'Iberia abans de fer una marxa per la terminal.

El president del comitè d'empresa, Josep Ramírez, ha assegurat que els treballadors estan disposats a fer sacrificis, però que no poden acceptar els acomiadaments. "Hi ha sindicats de vol i de terra que han proposat un veritable pla de contingència per salvar aquesta companyia, que consisteix a rebaixar-nos els sous, fer jornades laborals més flexibles, i això s'ha posat sobre la taula. El que demanem a canvi és que hi hagi un finançament assegurat per a la companyia que garanteixi els llocs de treball", ha explicat. 

Iberia ofereix informació sobre les cancel·lacions a través del seu web.

La vaga més important que s'ha convocat mai a Iberia ha començat amb tranquil·litat, tot i la presència dels piquets informatius, que han arribat a les instal·lacions de l'aeroport del Prat a dos quarts de cinc de la matinada de dilluns. Han recorregut els vestíbuls de la terminal 1 per veure el desenvolupament d'aquestes primeres hores de vaga.

La mobilització s'allargarà fins divendres; són les cinc primeres jornades de vaga contra la reestructuració que la companyia té programat portar a terme.

Les mobilitzacions es repetiran les setmanes del 4 al 8 de març i del 18 al 22 de març, a les portes de Setmana Santa.


VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut