Més de 200 persones s'han concentrat per retre homenatge a les víctimes del metro de València

L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol ha organitzat un acte d'homenatge tant per les víctimes com als supervivents de l'accident de la Línia 1 del metro de Vàlencia de l'any 2006, on van morir 43 persones i 47 van resultar ferides.

RedaccióActualitzat
Familiars, amics i ciutadans han recordat aquest dimecres les víctimes de l'accident de la Línia 1 del metro de València que es va produir l'any 2006, on van morir 43 persones i 47 van resultar ferides. L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol ha organitzat aquest dimecres un acte d'homenatge als morts i supervivents d'aquest accident en l'encreuament entre els carrers de Sant Vicenç i Roïs de Corella, sota els quals fa set anys va ocórrer l'accident, on s'han arribat a reunir més de 200 persones.

D'aquesta manera han tornat a acomiadar-se dels seus éssers estimats amb un "fins sempre", com fan "any rere any", en paraules de la secretaria de l'associació, Rosa Garrote. "Un cop més, el nostre cor ens demana estar aquí, en aquest jardí, damunt de la corba de la mort, on vau tancar els ulls fa set anys per no tornar-los a obrir mai més", ha afegit.

Rosa ha llegit un manifest juntament amb la seva germana i presidenta de l'entitat, Beatriz Garrote, qui ha destacat que, des d'aquell moment reclamen "saber perquè van morir" persones com una germana de les dues i exigeixen que "s'assumeixin responsabilitats de l'accident".

Després del discurs de la portaveu de l'associació, s'han guardat cinc minuts de silenci just en el moment que feia set anys del sinistre i s'ha fet una ofrena floral on, a més de diferents corones que han dipositat els familiars a títol particular, s'han posat 43 flors enrotllades en paper negre pel número de morts registrats i 47 en paper groc en record dels ferits. A més, un quartet de corda ha fet una emotiva interpretació del 'Cant dels Ocells'.

Entre les més de 200 persones, cal destacar la presència de la presidenta de l'Associació 11M Afectats del Terrorisme, Pilar Manjón, i representants dels grups polítics de l'oposició en les Corts valencianes i l'Ajuntament de València amb els diputats socialistes Juan Soto, Francesc Signes i Cristina Moreno, i els portaveus de Compromís, Enric Morera, i d'EUPV, Marga Sanz. També han assistit a la concentració i metges i personal de Creu Roja i bombers que van intervenir en l'accident.

"M'alegra que per fi es faci ressò la ciutadania i hi hagi pressió social per investigar perquè era bastant trist veure que estaven molt sols" ha indicat als periodistes Pilar Manjón, que com en anys anteriors, ha assistit a l'homenatge com a mostra de "solidaritat i empatia" amb les víctimes, per "acompanyar-les en el seu dolor" i transmetre'ls que entén "pel que estan passant i que, si no hi ha justícia, es porta bastant pitjor".

L'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol té la intenció de "continuar sortint cada dia 3 al carrer i exigir que hi hagi una investigació de l'accident, que es tingui en compte quina informació hi havia al llibre d'averies, si és que per fi apareix", ha indicat Beatriz Garrote.

"Necessitem saber per què van morir els nostres familiars, continuem sense saber perquè es van despendre els vidres del vagó, com estava la via, si s'havia fet el manteniment amb la periodicitat fixada, perquè hi ha dades que apareixen als mitjans de comunicació que no han format part de la investigació judicial" ha afirmat Beatriz Garrote.

A més, en declaracions als periodistes, ha assegurat que "és molt emocionant comptar amb la solidaritat dels ciutadans", que els hi ha donat suport aquest cop amb major mesura que d'altres anys.

El president de la Generalitat Vaenciana, Alberto Fabra, ha transmès "l'efecte i el suport" de tota la regió als familiars de les víctimes de l'accident de Metrovalència del 3 de juliol de 2006. Fabra ha dit que és "conscient" que l'associació "està volent descobrir més coses i ha facilitat informació a la Fiscalia" i ha assegurat que el govern valencià col·laborarà amb la Justícia. Mesos enrere la Físcalia ja va reobrir el cas per possible fals testimoni.

Per la seva banda, des de l'oposició, han tornat a reclamar "responsabilitats" al Govern valencià. Així, el socialista Juan Soto ha denunciat que les víctimes "han hagut de patir un doble calvari: el primer per la pèrdua dels seus éssers estimats, i el segon, perquè els directius miraven a una altra banda sense assumir responsabilitats". A més, Francesc Signes ha afegit que el PP no els ha donat "veu ni en les Corts valencianes ni al Congrés". Declaració que coincideix amb l'impediment que el PP va fer dimarts al Congrés de la lectura d'una declaració en record de les víctimes.

Els trens i tramvies de Metrovalència s'han aturat durant cinc minuts a les 12.55, l'hora exacta en la que es va produir l'accident al 2006.

Molts dels usuaris habituals de la Línia 1 del metro de València han volgut assistir a l'homenatge de l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol per recordar les víctimes. Alguns usuaris senten "indignació" per aquest accident i alguns consideren que "es podria haver evitat".

L'homenatge de les víctimes ha conclòs a la tarda, on s'ha oficiat una missa a l'Església de San Lorenzo de València en record a les víctimes i seguidament, s'ha realitzat una nova concentració a la plaça de la Verge, davant del Palau de la Generalitat, on es reuneixen el dia de 3 de cada mes des de 2006.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut