Barcelona

Més de 200 personalitats firmen un manifest pels drets i les llibertats

Jordi Évole, Rosa Regàs o Jorge Javier Vázquez, entre els firmants d'un text que demana derogar la llei mordassa i limitar l'ús de la presó provisional

RedaccióActualitzat

Més de 200 personalitats del món de la cultura han presentat el manifest "Drets i llibertats", que demana derogar la llei de seguretat ciutadana, coneguda com a llei mordassa, i limitar l'ús de la presó provisional.

Artistes, periodistes, filòsofs i un gran nombre de sindicats, ONG i moviments socials s'han mogut alertats per la retallada, diuen, en àmbits com la llibertat d'expressió o manifestació. El text l'ha promogut per Lafede.cat, la Federació d'organitzacions per a la justícia global i denuncia la "regressió de drets i llibertats arreu i també a l'estat espanyol".


El manifest l'han firmat representants de tot l'Estat. Des de Jordi Évole fins a Rosa Regàs o Jorge Javier Vázquez, passant per Gerard Quintana, Elvira Lindo, Manuel Rivas o el Gran Wyoming.

Els firmants denuncien "l'escalada en l'ús d'instruments judicials" que persegueixen "silenciar la crítica". I han recordat els casos dels rapers, els mestres, però també els polítics i líders socials en presó provisional, els joves d'Altsasu o activistes com Helena Maleno o el segrest de "Fariña".

En l'acte de presentació de la iniciativa, al Col·legi de Periodistes de Barcelona, Tere Palop, vicepresidenta de Lafede.cat i Jordi Armadans, director de Fundipau, han destacat la "transversalitat" del manifest.


Els signants, tot i reconèixer que han aconseguit moltes adhesions a nivell estatal, reconeixen que hi ha por. Així n'ha parlat l'escriptora Llucia Ramis:

"Quantes més accions es facin sobre aquest tema, més la gent es conscienciarà i perdrà aquesta por que em titllin d'això o d'això altre, que em posin una etiqueta o una altra. Crec que aquest manifest és impossible no signar-lo."

Els impulsors del manifest preveuen presentar-lo a Madrid al setembre.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Govern empresonat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut