Ginebra

Més de 200 milions de nens treballen actualment al món i més de 130 ho fan al camp

Coincidint amb la celebració del Dia Mundial contra el Treball Infantil, s'han difós dades esgarrifoses sobre l'explotació de menors arreu del món. Segons l'ONG Save the Children, més de 200 milions de nens treballen actualment al món i l'Organització Internacional del Treball (OIT) ha denunciat que més de 130 milions de nens treballen ho fan al camp. Dels 200 milions, 8 milions i mig ho fan com a esclaus, víctimes de l'explotació sexual, o dels conflictes armats. D'altres, en feines tan dures com el treball a les mines d'Amèrica del Sud i de l'Àfrica o a l'agricultura. Les ONG centren els seus esforços a acabar amb l'esclavatge dels menors.

Actualitzat

L'OIT conclou que els 132 milions de nens que es dediquen a l'agricultura, el 70% dels menors que treballen, que tenen entre 5 i 14 anys, ajuden a produir aliments i begudes que es consumeixen a tot el món. En aquest sentit, treballen per cultivar cereals, cacao, cafè, fruites, sucre, oli, arròs, te, tabac i vegetals, així com per criar ramats i produir materials com el cotó. Tot i que desenes de milions de nens i nenes treballen en els camps d'arreu del món, altres activitats com el servei domèstic, els tallers tèxtils, llocs de menjar o la prostitució també es nodreixen de mà d'obra de menors.

La regió de l'Àsia i del Pacífic té el nivell més alt de nens treballadors del món. Prop de 122 milions de menors d'edat, entre 5 i 14 anys, formen part d'aquest col·lectiu d'obrers infantils a l'Àsia-Pacífic, segons l'OIT, un organisme que, a més, calcula que la meitat dels nens explotats fan feines considerades perilloses. Entre aquests, els experts de l'agència de l'ONU citen els relacionats amb la manipulació i l'aplicació de pesticides tòxics, l'ús d'eines esmulades, la realització de tasques sota temperatures extremes i l'ús de vehicles i maquinàries pesants, entre d'altres.

La societat internacional Amicus the Union, compromesa a promoure bones condicions laborals, també ha denunciat que el 64% dels nens treballadors són de la regió d'Àsia-Pacífic. Amb tot, segons han assegurat, el nombre de menors explotats ha baixat cinc milions entre el 2000 i el 2004.

El treball infantil és, molt sovint, l'única forma de supervivència econòmica per a les famílies de molts d'aquests nens. Les ONG centren els seus esforços a acabar amb l'esclavatge dels menors i, si més no, millorar les seves condicions de treball i fer-les compatibles amb l'assistència a l'escola. En aquest sentit, l'OIT assenyala que l'activitat infantil limita les possibilitats d'accés a una educació adequada i, per tant, d'un futur millor. L'organisme de l'ONU indica que els nenes dedicades a l'agricultura resulten encara més afectades, ja que, sovint, abans de sortir al camp s'han d'encarregar de les feines domèstiques.

Per donar més força al moviment mundial contra el treball infantil, l'OIT ha llançat una nova aliança amb diverses agències de l'ONU per desenvolupar estratègies, programes i activitats conjuntes en contra de l'explotació de menors en l'agricultura, tant a nivell nacional com internacional.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut