Calais

Més de 2.300 migrants evacuats en el primer dia de desmantellament del campament d'immigrants de Calais

Els pròxims tres dies, prop de 150 autocars traslladaran entre 6.000 i 8.000 persones del campament als 300 centres d'acollida que hi ha repartits per tot França

RedaccióActualitzat

L'evacuació de "la jungla" de Calais, el gran campament d'immigrants del nord de França, ha començat aquest dilluns amb llargues cues, però sense sobresalts. Més de 2.300 migrants ja han estat traslladats a centres de refugiats repartits per tot el territori francès. En total, han sortit 45 autobusos que han traslladat a 1.918 adults i uns 400 menors, segons les xifres que ha difós el govern francès.

Enmig d'una gran expectació mediàtica i d'impressionants mesures de seguretat, a primera hora, uns centenars de persones han sortit en els primers autocars cap a alguns dels centres d'acollida repartits arreu del país. A primera hora del matí, un centenar de sudanesos i eritreus, carregats amb maletes i farcells, han estat els primers a presentar-se al punt designat per les autoritats per iniciar l'operació. Pocs minuts després de dos quarts de nou del matí ja s'havia omplert el primer autobús.

La previsió és que, fins dimecres, prop de 150 autocars traslladin entre 6.000 i 8.000 persones del campament als 450 centres d'acollida distribuïts per tot França. Més de 1.200 policies i gendarmes supervisen l'operatiu, que ha començat després d'una nit de disturbis i de la intervenció dels agents amb gasos lacrimògens per sufocar les protestes.

El ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve, ha subratllat, en una entrevista al diari "La Voix du Nord", el caràcter humanitari d'aquesta evacuació, i ha afegit que trigaran el que calgui per acabar-la amb èxit. Per la seva banda, la titular d'Habitatge, Emmanuelle Cosse, ha criticat a l'emissora RTL les reticències del govern britànic a acollir els nens que van sols i que tenen familiars al Regne Unit. Es calcula que són uns 500 del total de 1.300 censats al campament.

 

 

Malgrat la tranquil·litat de la primera jornada d'evacuació, l'obstacle més dur de superar serà el d'aquells immigrants que prefereixen continuar a Calais, el punt més proper al Regne Unit. Són majoritàriament afganesos, amb família o amics a l'altra banda del canal de la Mànega, que estan disposats a pagar molts diners i arriscar la seva vida per arribar al Regne Unit amagats als baixos dels camions, als ferris o a la connexió ferroviària submarina de l'Eurotúnel. Segons les associacions humanitàries, uns 2.000 dels migrants que hi ha a Calais rebutgen anar a altres llocs de França encara que els prometin millors condicions de vida.

El desmantellament de la "jungla" no tanca, però, el debat. L'oposició conservadora tem una multiplicació del que anomena "mini-Calais" per tot el país, i diverses ciutats d'acollida s'han rebel·lat contra aquest pla de repartiment del govern socialista.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut