Portugal

Continua descontrolat l'incendi de Portugal que ja ha provocat almenys 64 víctimes

El foc continua avançant en tres districtes, mentre el primer ministre demana a la gent que faci cas de l'avís d'evacuació

RedaccióActualitzat

Continua actiu i sense control l'incendi que afecta des de dissabte el centre de Portugal i que ha provocat almenys 64 morts i una seixantena de ferits. Ja s'han cremat més de 20.000 hectàrees.

Al llarg del dia es preveu que tornin el vent i les temperatures altes que van ajudar a la propagació del foc, després que a primera hora del matí hagi plogut lleugerament. Sobre el terreny hi ha un gran operatiu amb més 2.000 efectius que treballen a contrarellotge.

Les flames cremen a Leiria, on es van originar, i als districtes veïns de Coimbra i Castelo Branco, segons ha informat Protecció Civil. L'incendi va començar dissabte al municipi de Pedrógao Grande, a 200 quilòmetres de Lisboa.

El comandant d'operacions, Elísio Oliveira, ha qualificat la situació de "difícil" i "preocupant", tal com recull el diari portuguès Público, ja que "les condicions meteorològiques dificulten la nostra feina", i no permeten volar als mitjans aeris disponibles en totes les zones.

 

Aquesta nit s'ha hagut de desallotjar una altre petit nucli de població, que es trobava totalment encerclat per les flames. El primer ministre, Anton Costa, ha cridat a la prudència i ha demanat a la gent que faci cas de les instruccions que se'ls doni.

"La majoria de les víctimes identificades no van morir a la carretera sinó a casa seva, ja que no la van abandonar a temps quan ho haurien d'haver fet. Per tant, quan les autoritats fan un avís d'evacuació és essencial que es compleixi, perquè la prioritat és salvar vides."

Una bona part de les víctimes van perdre la vida en una carretera, moltes quan tornaven de banyar-se en una platja fluvial de la zona. El foc es va originar al centre del país, una àrea molt boscosa, amb pobles petits molt dispersos.

 

Encara no se sap quantes hectàrees cremen ara, ni quantes s'han cremat. A  Pedrógao Grande, on va començar l'incendi, ja ha arrasat entre 10.000 i 12.000 hectàrees, el 90% de la seva superfície.

Espanya, França i Itàlia hi han enviat diversos avions antiincendis. Lisboa també ha demanat als seus socis de la Unió Europea que hi enviïn bombers. Aquest diumenge, el govern portuguès va demanar ajuda als Bombers de la Generalitat per perimetrar l'incendi.

 

Sobre les causes, la policia judicial ja ha descartat que es tracti d'un foc intencionat i s'apunta a l'impacte d'un llamp contra un arbre. Els forts vents i les altes temperatures van fer que les flames s'expandissin ràpidament.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut