La desforestació és un dels problemes que destaca el manifest
La desforestació és un dels problemes que destaca el manifest

25 anys després, el món científic fa un segon "avís a la humanitat"

Més de 15.000 científics constaten en un manifest l'empitjorament de gairebé tots els indicadors ambientals

Xavier DuranActualitzat

El 1992, la Union of Concerned Scientists, que s'havia fundat el 1969 a l'Institut Tecnològic de Massachusetts, i més de 1.700 investigadors independents, inclosos la majoria de premis Nobel que eren vius, van signar un "Avís dels Científics del Món a la Humanitat". Era una crida per acabar amb la destrucció ambiental i per llençar una alerta:

"Es requereix un gran canvi en la nostra administració de la Terra i de la vida que acull si volem evitar una àmplia misèria humana".

Vint-i-cinc anys després, s'ha publicat un manifest que porta el mateix títol, amb l'afegit de "Segon avís". L'han signat, de moment, més de 15.000 científics de 184 països i encara s'hi poden fer arribar adhesions.

En aquest cas, els científics volen avaluar la situació actual en referència a tot allò que es demanava de millorar. El balanç no és gaire encoratjador. Tret d'haver frenat la destrucció de la capa d'ozó, es constata que no només no s'han fet progressos suficients davant dels reptes ambientals, sinó que molts dels paràmetres estan molt pitjor que el 1992.

Els redactors del manifest destaquen, sobretot, el problema del canvi climàtic, que pot empitjorar encara més la resta de problemes ambientals, però també la desforestació. I per acabar-ho d'adobar recorden que hem desencadenat la sisena extinció massiva de la història de la Terra, que amenaça d'extingir moltes de les formes de vida actuals, tant d'animals com de plantes.

La declaració inclou uns gràfics que parlen per si sols. Tret de la millora de la capa d'ozó, la resta dels reptes assenyalats en el manifest del 1992 ofereix notícies ben dolentes: les captures pesqueres han disminuït en relació amb l'esforç pesquer; el nombre de vertebrats ha disminuït un 58%; la superfície de boscos presenta una baixada vertiginosa; les emissions de diòxid de carboni i la temperatura mitjana, en canvi, augmenten ràpidament.

Els signants assenyalen que no haver encarat diversos problemes comporta greus conseqüències:

"Fracassant per limitar adequadament el creixement de població, per replantejar el paper d'una economia basada en el creixement, per reduir els gasos d'efecte hivernacle, incentivar les energies renovables, protegir els hàbitats, restaurar ecosistemes, frenar la contaminació, aturar la pèrdua de fauna, i limitar les espècies invasores, la humanitat no està prenent els passos urgents que es necessiten per salvaguardar la nostra amenaçada biosfera".

Els autors assenyalen que, amb aquest document, la humanitat rep un segon avís i que aviat serà tard per corregir la trajectòria. "Hem de reconèixer -conclouen- en el nostre dia a dia i en les nostres institucions de govern, que la Terra, amb tota la vida que conté, és la nostra única llar".

Anar al contingut