Rabat

Més d'11.000 immigrants han entrat il·legalment a Espanya durant el 2006

No és la fam. Tampoc la misèria absoluta. És la falta de perspectives de poder millorar en la vida el que impulsa els africans cap a Europa. La idea dominant, que els nens aprenen des de petits, és que l'única manera d'aconseguir un futur millor és emprendre l'arriscat camí de la immigració il·legal cap a Europa. Aquest 2006 ja hi ha hagut més d'11.000 persones que han arribat il·legalment a les costes de les Canàries.

Actualitzat
Un total d'11.155 immigrants han arribat il·legalment a les illes Canàries des de l'1 de gener fins al 5 de juliol d'aquest any, sobretot a Tenerife, segons dades que ha fet pública la delegació espanyola que assisteix a la Conferència Euroafricana de Rabat.

En el marc d'aquesta cimera, el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, Miguel Ángel Moratinos, ha anunciat una sèrie de contribucions per valor de 30 milions d'euros, per impulsar projectes regionals a l'Àfrica per destinar a l'àmbit del transport, comunicacions, energia i aigua. També es destinarà a ajuda humanitària per tal de complir amb els Objectius del Mil·lenni.

Tot plegat ha de contribuir a aturar l'entrada massiva d'immigrants a Europa en general i que es concentra, sobretot, a través de tres rutes. Una porta des de l'Àfrica Oriental i central cap a Líbia, i d'allà, a Itàlia, via l'illa de Lampedusa.

L'altra, per Algèria, porta a saltar l'estret de Gibraltar cap a Espanya. El reforçament dels controls per part del Marroc, arran de la crisi de les tanques de Ceuta i Melilla, ha impulsat la tercera ruta directament per mar cap a les Canàries.

El nombre de "sense papers" arribats en barcassa a les Canàries per aquesta via s'ha disparat. Els 721 coneguts del gener es van convertir en 1.112 al febrer i van saltar a 2.129 al març, quan va sonar la primera alarma i es va convocar l'actual conferència.

Les pressions espanyoles sobre Mauritània van fer baixar, a l'abril, les arribades fins a 692. Però les barcasses van sortir llavors des del Senegal i al maig es va arribar al rècord de 4.903 immigrants, que va tornar a disparar l'alarma. L'enviament d'una patrullera espanyola va reduir les arribades a 1.418 al juny. Des de principis d'aquest mes, els arribats són 180.
Anar al contingut