Normalitat a l'aeroport mentre els treballadors d'Eulen voten si fan vaga o no

Voten en secret i fins passades les 6 de la tarda no se sabrà si accepten la proposta sortida de la mediació de la Generalitat
Normalitat a l'aeroport mentre els treballadors d'Eulen voten si fan vaga o no
Aeroport del Prat

Normalitat a l'aeroport mentre els treballadors d'Eulen voten si fan vaga o no

Voten en secret i fins passades les 6 de la tarda no se sabrà si accepten la proposta sortida de la mediació de la Generalitat
Redacció Actualitzat
Normalitat durant gairebé tot el dia aquest diumenge als accessos de seguretat de l'aeroport del Prat

Normalitat durant gairebé tot el dia aquest diumenge als accessos de seguretat de l'aeroport del Prat

A primera hora d'aquest diumenge hi ha tornat a haver cues a l'aeroport del Prat en l'última jornada de vagues parcials dels treballadors d'Eulen. S'han format a les 5 de la matinada, mitja hora abans de la primera franja de vaga, i amb la majoria de filtres de seguretat tancats.

Però quan ha començat la vaga s'han obert tots els filtres de seguretat i la cua ha desaparegut. La següent aturada ha estat a dos quarts d'onze, però hi ha hagut molta fluïdesa en el pas dels controls.

 

Això ha passat perquè s'hi han incorporat més agents de la Guàrdia Civil, que no s'han limitat a supervisar els treballadors d'Eulen, sinó que també han assumit feines de revisió d'equipatges i de control.

Són agents destinats a Catalunya, i no formen part del desplegament especial que hi ha previst per a aquest dilluns, per si comença la vaga. S'hi han incorporat a les sis del matí, i en alguns punts s'haurien fins i tot triplicat respecte a l'habitual. La conseqüència directa ha estat que no hi ha hagut més cues. Aquest diumenge s'enlairan des del Prat més de 96.000 persones en 519 avions.

Dia clau per al conflicte de l'aeroport del Prat

Però a banda d'aquestes cues matineres, aquest diumenge és una jornada clau en el conflicte laboral dels treballadors dels controls de seguretat de passatgers. A partir de les 11 han començat a votar si accepten la proposta de mediació de la Generalitat. La votació la fan en un local del barri de Sant Cosme del Prat de Llobregat, és secreta i es fa en dos torns, de matí i de tarda.

 

El segon torn acabarà a les sis de la tarda i després es farà públic el resultat. Si accepten la proposta de la mediació s'haurà acabat el conflicte; si no l'accepten, aquest dilluns començaran una vaga total de 24 hores que, a més, serà indefinida.

"Els aconsellem que siguin sensats"

Al torn del matí hi han votat 112 treballadors. En total són uns 400 els treballadors que té Eulen a l'aeroport del Prat, dels quals només 176 van votar dijous, quan van optar per un complement salarial de 15 pagues de 250 euros. Aquesta decisió va ser criticada pels governs espanyol i català, per Aena i també per l'empresa, perquè era una opció que no es preveia en la mediació.

Purificación Infante, membre del comitè de vaga, ha confirmat que aquest diumenge voten si accepten o no la tota la proposta que va sortir de la mediació feta per la Generalitat, la que inclou un complement salarial contemplat en aquesta mediació, 12 pagues de 200 euros. Segons Infante, els treballadors potser ho acceptaran:

"Pel que ens va arribant pot canviar la situació, però no us puc dir res més, perquè és un vot secret i el recompte final serà el que surti. I seran els treballadors els que decidiran, nosaltres només som 7 persones que estem defensant els seus drets, però res més. Els aconsellem que siguin sensats."

Infante, però, no s'ha estat de reivindicar que la situació de l'aeroport del Prat s'hauria d'haver resolt fa molt de temps, i que els treballadors han estat suportant molta pressió sense que ningú els fes cas. També alguns dels treballadors han explicat que el complement salarial pactat no suposarà un augment de 200 euros, perquè inclourà un altre complement de gairebé 100 euros que la majoria de la plantilla ja té consolidat fa anys.

El ministre de Foment farà una valoració

Responent a l'expectació creada, el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, ha anunciat que farà una compareixença pública aquesta tarda de diumenge, a dos quarts de vuit, quan ja es conegui la decisió dels treballadors. El ministre no es va fer càrrec de la crisi de l'aeroport del Prat fins aquest dijous, quan va anunciar la posada en marxa el comitè de crisi que es va reunir aquest divendres.

De la serna ja va parlar públicament aquest dissabte, explicant que els reforços de la Guàrdia Civil ja són camí de l'aeroport, on s'encarregaran de supervisar els filtres de seguretat per garantir que es compleixen els serveis mínims, fixats en un 90%. El ministre també va confirmar que, en cas de vaga, hi haurà un laude obligatori:

"Aquesta és l'última oportunitat per poder votar de forma favorable a la mediació. Perquè el govern d'Espanya ja ha posat en marxa el procediment per al laude arbitral obligatori, de manera que determinarem aquest procediment per establir un àrbitre que digui quines són les condicions laborals amb caràcter vinculant per a les parts."

L'assessor dels treballadors: "El laude no pot arribar tan ràpid"

Potser aquesta contundència del ministre va impulsar el mateix dissabte l'assessor del comitè de vaga d'Eulen, Juan Carlos Giménez, a assegurar que els treballadors no han canviat d'opinió. Ho va explicar a Catalunya Ràdio, i va afegir que un laude pot trigar força:

"Suposo que sortirà un no. Fa dos dies van votar, ja van dir que no, i en dos dies la gent no canvia d'opinió, perquè la Generalitat ha posat la proposta i es considera massa mínima respecte a les pretensions que tenien els treballadors."

"Segurament un laude seria pitjor, però si la gent creu que està lluitant i defensant una cosa que considera justa s'ha d'entendre que tenen el dret de fer-ho. Ja veurem què passa si arriba el laude, però el laude no pot arribar tan ràpid. La nostra postura és continuar negociant, ja veurem què passa."

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS