Berlín

Merkel presenta el nou govern alemany en coalició amb els liberals i anuncia una baixada d'impostos

La Unió Cristianodemòcrata de la cancellera Angela Merkel i el partit liberal de Guido Westerwelle han fet oficial aquest dissabte l'acord de coalició per crear un govern de centredreta a Alemanya els pròxims quatre anys. Després de tres setmanes de negociacions, les converses s'han tancat aquesta matinada. Del nou acord, Merkel ha dit que contribuirà a treure el país de la crisi, i ha anunciat que abaixarà els impostos a partir de l'1 de gener. El líder dels liberals serà vicecanceller i nou ministre d'Afers Estrangers. Així, el nou executiu es repartirà entre els dos socis democratacristians, la CDU de Merkel i els bàvars de la CSU, i de l'altra banda, els liberals de Westerwelle.

Actualitzat
El primer que farà el nou govern de coalició alemany, segons ha anunciat la cancellera, Angela Merkel, és engegar una sèrie de mesures fiscals destinades a rebaixar els impostos a empreses i famílies a partir de l'1 de gener del 2010. En total, es preveu una rebaixa de 24.000 milions d'euros abans del 2013.

L'encarregat de supervisar aquesta rebaixa serà el fins ara ministre de l'Interior, Wolfang Schöuble, que ocuparà la cartera de Finances amb el nou executiu.
 
D'altra banda, el nou soci de govern de Merkel, el líder liberal, Guido Westerwelle, serà el nou vicecanceller i ministre d'Afers Estrangers.

Un dels punts que havien fet encallar les negociacions després dels comicis de finals de setembre era, precisament, la rebaixa de la pressió fiscal. També s'ha acordat reduir tres mesos el servei militar -que quedarà en mig any- i impulsar la reforma de la sanitat.
Anar al contingut