Stuttgart

Merkel perd Baden-Württemberg i nota l'auge de la dreta xenòfoba

Són els primers comicis regionals després de l'entrada a Alemanya de més d'un milió de refugiats i Alternativa per Alemanya, que hi ha centrat el discurs, ha entrat amb força als tres parlaments que s'escollien

RedaccióActualitzat

El discurs xenòfob ha convençut molts alemanys en aquestes triples eleccions d'aquest diumenge. El gruix de votants descontents ha optat per votar el populisme d'Alternativa per Alemanya, un partit nascut fa només tres anys i que ha passat d'un discurs euroescèptic a centrar-se en el rebuig a l'arribada de refugiats.

Amb les eleccions regionals d'aquest diumenge Alternativa per Alemanya ha aconseguit entrar als tres parlaments que s'escollien, de manera que ja tenen presència a 8 parlaments regionals, la meitat dels 16 estats federats. A Renània Palatinat ha aconseguit gairebé un 13% dels vots, a Baden Wurtemberg un 15% i a Saxònia Anhalt ha arribat al 24%.

Tot això significa que a Saxònia Anhalt conservadors i socialdemòcrates ja no podran formar govern, que a Renània Palatinat la CDU de Merkel ha perdut i que a Baden Wurtemberg, on la Unió Cristiano Demòcrata havia guanyat totes les eleccions des de feia 60 anys, no només ha perdut sinó que a més ha caigut per sota del 30%.

A Renània Palatinat la victòria ha estat pels socialdemòcrates, amb un 36% dels vots, mentre a Baden Wurtemberg hi han guanyat els Verds amb un 30%. La CDU només ha guanyat a Saxònia Anhalt, però no ha aconseguit arribar al 30%, mentre els seus socis socialdemòcrates han quedat en un magre 10% i la segona força és Alternativa per Alemanya, amb un 24%.

Ara el repte serà intentar formar governs i, sobretot, assumir que el més d'un milió de refugiats arribats durant l'últim any al país són un problema a resoldre, perquè Alternativa per Alemanya ha pujat gràcies a un discurs centrat en un missatge: l'acusació a Angela Merkel d'haver obert les portes del país a una onada migratòria sense control.

 

 

 


 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut