Berlín

Merkel, Hollande i Renzi comencen a definir la Unió Europea de després del Brexit

La líder alemanya inicia aquest dilluns a Itàlia una marató de trobades amb una quinzena de dirigents europeus per preparar la pròxima cimera de la UE que ha d'afrontar el Brexit i la crisi migratòria

RedaccióActualitzat

La cancellera alemanya, Angela Merkel; el president francès, François Hollande, i el primer ministre italià, Matteo Renzi, han començat a definir la nova Unió Europea després de la sortida del Regne Unit en una cimera a la petita illa de Ventotene, al davant de Nàpols. Potenciar la integració europea en l'àmbit de la defensa, millorar la cooperació en la gestió de la crisi migratòria i evitar un efecte dòmino posterior al Brexit són els assumptes que centren la reunió de treball. Els tres dirigents volen, a més, traçar l'estratègia comuna a seguir en temes com l'equilibri entre despesa social i dèficit.

Els tres líders s'han reunit en un portaavions davant la petita illa de Ventotene, al davant de Nàpols, pel passat europeista que té: el motiu és que va ser a la presó d'aquesta illa on el periodista i militant comunista Altiero Spinelli va liderar, durant la Segona Guerra Mundial, la redacció del "Manifest de Ventotene", considerat pels historiadors com un dels textos fundadors del federalisme europeu.

És una manera d'afegir simbolisme a aquesta trobada, en què els tres dirigents volen preparar la cimera dels 27 que es celebrarà el 16 de setembre a Bratislava, a Eslovàquia, i que serà la primera en la qual no participarà el Regne Unit. Precisament, l'objectiu és definir el futur de la Unió Europea després del Brexit.

L'agenda de Merkel marca la de la UE

La trobada d'aquest dilluns, però, no és més que l'inici de la sèrie de trobades que té previstes la cancellera Merkel amb líders europeus aquesta mateixa setmana. De fet, va començar les trobades aquest diumenge, sopant amb el president del Consell Europeu, Donald Tusk. Dimecres, Merkel anirà a Estònia, dijous a Praga i divendres a Varsòvia, on es trobarà amb els caps de govern de l'anomenat grup de Visegrado, que són Hongria, Polònia, la República Txeca i Eslovàquia.

El mateix divendres, i ja a Berlín, es trobarà amb els primers ministres d'Holanda, Suècia i Dinamarca al castell de Meseberg. I la marató de trobades acabarà, de moment, el dissabte al mateix castell amb els caps de govern d'Eslovènia, Bulgària, Àustria i Croàcia. En total, i en només sis dies, Merkel s'haurà reunit amb 14 caps d'estat i de govern europeus, més de la meitat dels països que formen la UE.

Aquesta agenda, que un cop més evidencia qui porta la iniciativa a Europa, l'ha feta pública el portaveu del govern alemany, Stefen Seibert, que ha assegurat que el que busca Merkel és obrir el debat:

"Es tracta d'impulsar una discussió ampla amb la participació del màxim d'autors possibles que representin el màxim nombre de països europeus."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut