Berlín

Merkel: "Hi ha amenaça de contagi a l'eurozona"

Alemanya és el país que més diners deixarà a Grècia, i avui ha començat a tramitar la llei en què s'inclouen les ajudes. Davant del Parlament, la cancellera Angela Merkel s'ha defensat dels que l'acusen d'haver trigat molt a actuar i ha dit que vol endurir el Pacte d'Estabilitat, un gest que té el suport de la Comissió Europea. Merkel ha reconegut també que hi ha amenaça de contagi a l'eurozona.

Actualitzat
Angela Merkel ha assegurat davant el Bundestag que el pla de rescat de Grècia busca evitar una reacció en cadena en el sistema monetari i "l'amenaça d'un contagi" a altres països de la zona euro. Segons la cancellera, "el futur d'Europa i d'Alemanya es troba en una cruïlla".

Merkel ha recordat que Grècia no complia l'any 2000 els criteris per accedir a l'euro i ha fet una crida a no repetir els errors del passat. Ha exigit que s'abordi "una anàlisi sense embuts" de la crisi i "una teràpia sense miraments" per afrontar-la, incloent-hi una reforma dels tractats europeus.

Merkel, a qui alguns observadors europeus li han criticat la indecisió i fins i tot el retard electoralista del paquet de rescat, ha demanat la urgent aprovació de les ajudes per a Grècia, avaluades en 22.400 milions d'euros per als tres anys vinents. S'ha mostrat convençuda que l'ambiciós programa de sanejament del seu govern donarà resultats, però ha insistit que la solució del problema depèn del grecs.

Respecte a la UE, la cancellera ha insistit a desenvolupar reformes perquè casos similars no tornin a repetir-se i ha dit que cal arribar fins i tot a habilitar la declaració d'insolvència d'un estat membre, en cas de necessitat extrema. Merkel s'ha mostrat partidària de retirar temporalment el vot als estats que incompleixen notòriament els criteris de dèficit. Ha suggerit que a més de les mesures de càstig s'haurien d'incloure retallades de les ajudes estructurals de la UE i de les subvencions agràries.

Merkel, coneixent la desconfiança alemanya per les economies mediterrànies, ha volgut convèncer assegurant que "en actuar així estem defensant la nostra divisa" i ha celebrat la disposició dels bancs privats alemanys a donar suport al paquet d'ajudes.
Anar al contingut